szerző:
T. S.

A szegényekkel sorsközösséget vállaló, a fogyasztói társadalmat pazarlásért bíráló madridi civilszervezet aktivistái éppen kukáznak, hogy estére többfogásos vacsora készüljön a hulladék élelmiszerekből.

Az El Invernadero (szó szerint üvegházat, téli legelőt jelent – a szerk.) nevű közösség meghívója egy hulladékvacsorára szól a Lavapiés kerületbe. A spanyol főváros egykor zsidók lakta központi kerülete, ma diplomáciai negyed, de sok épületében házfoglaló fiatalok élnek és különböző szociális szervezetek működnek.

Az El Invernadero tagjai hulladékélelmiszerekből készült komplett, többfogásos vacsorára invitálják a velük szolidáris, bátor vendégeket. A vacsorára valót három, gerillaakcióra szervezett csoport szedi össze. Főként szupermarketek, piacok és különböző boltok szeméttárolóiban, konténereiben kukáznak.

Kukából származó alapanyagból készül vacsora
©

A megszerzett áruk főzhetőségét-süthetőségét és fogyasztásra alkalmasságát egy női „szakértő bizottság” – gyakorló háziasszonyok, nagymamák, anyák – dönti el, a közös vacsora elkészítéséig hűtőben tartva az alapanyagokat. Az akcióval a fogyasztói társadalom élelmiszerpazarlása ellen tiltakoznak, vagyis az ellen, hogy ne kerüljenek a szemétbe még fogyasztásra alkalmas alapanyagok, áruk. Lejárat előtti, vagy éppen lejárt élelmiszerekről van szó, amit nem tudtak értékesíteni az üzletek határidőn belül.

A kukázó gerillaakciók nem kockázatmentesek, mivel a madridi önkormányzat köztisztasági rendelkezései szerint 750 euróra (kb. 225 ezer forint) büntetik meg azokat, akiket rajta kapnak. Úgy tűnik, nemcsak nálunk gondolják azt a hatóságok, hogy valaki azért turkál a szemétben, mert nincs mire költenie a pénzét, és úri passzióból főzne levest kidobott zöldségből.

Az El Invernadero mostani, több száz emberes vacsorája markáns társadalomkritika az eltúlzott fogyasztóvédelemmel szemben is. Mi mindenesetre szívesen asztalhoz ültünk volna a madridi Doctor Fourquet utca 20-22. szám alatt.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!