szerző:
I.N.

Bor, irodalom, improvizáció egy töltetre. Happening, amire a Momentán Társulat és a Vylyan vállalkozott.

Amint beléptünk a budapesti Impró Kreatív Töltőállomás Ó utcai szentélyébe, a Momentán Társulat állandó tetthelyére, máris a kezünkbe nyomtak egy pohár friss Vylyan Chardonnay-t, amit hiába írnak Hërkának, Harkának kell ejteni. Előbbi másfajta tudatmódosító, utóbbi viszont egy gyönyörű leány neve, akire még a legenda szerint maga az ördög is szemet vetett. Pedig a parázna patás nem is kóstolhatta ezt a 2011-es nedűt, ami maga a gömbölyűség, a csábítás. Nem mintha a 2009-es - éppen "ősbemutatott",Vylyan Ördög nem bírna legalább annyira csábítani vica versa. A Syrah 2008-asukról meg egyenesen azt vallják, maga a mediterrán macsó, csak éppen palackba bújtatva.

Lehet, hogy csábításnak már elég is lett volna a bor, meg Horváth Kata / Büfé Budapest /    vaníliás-körtés-gorgonzolás párnácskái, Madras currys répamártása, tepertős házikalácsa áfonyás meggyes rilette-ttel, valamint narancsos syrah-s tejeskávékréme. De ez a júniusi 5-i este arról szólt, hogy bor és irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes – és az irodalom se tud bor nélkül élni. Mondhatni, közös hitvallása ez az Imprónak, Vylyanéknek – tessék csak a nyári Ördögkatlan fesztiváljaikra gondolni – és a Momentánnak. A társulattal egyébként tavaly egy BorJour rendezvényen találkoztak először Debreceni Mónikáék. Olyan jól sikerült az első randi, hogy tartós kapcsolat látszik kibontakozni közöttük,amit ez az este is bizonyított.

Bor és játék: Momentán minden stimmel
©

Az irodalom iránt nyitott füllel és szívvel vártuk hát a Momentán Társulat produkcióját. Az est első felében borhoz kapcsolódó novellák, versek olvasódtak fel, amelyek persze nem (csak) a borról szólnak. Örkény kevésbé ismert Badacsonya sem azért érdekes, mert sok bort isznak benne. „Hol van az éj, amikor még vígan szürkebarátot / ittak a fürge barátok a szépszemü karcsú pohárból?” – írja Radnóti À la recherche című versében, és ha máshonnan nem, az utolsó sorokból  -„Ülnek az asztalnál, megbújnak a nők mosolyában / és beleisznak majd a poharunkba, kik eltemetetlen, / távoli erdőkben s idegen legelőkön alusznak.” - sejtjük, nem vidám poharazgatásról van szó az 1944-ben született versben.

Talán éppen a bor teszi elviselhetővé ezeket a sorokat – vagy még az sem. A bor és az irodalom együtt dupla adag tudatmódosító, egyik is, másik is az igazságról beszél, amely paradox módon csak úgy lesz kikutathatóvá, ha eltávolodunk az aktuális realitástól. Bor, irodalom e távolodásban segít, és a távolságban hozza közel azt, amit megragadni talán sohasem lehet.

©

Mert mit lehet kezdeni Petri György művével, Az alkoholisták dalával? „Az ember néha, néha tán / megesik, hogy seggre esik, / de végül hazatántorog, / gyomra és agya háborog. / És reggel elnézi a fát, / ami most még csupa virág: / melyik ágra akassza magát?” Nyilván semmit. Mielőtt még azonban maga alá gyűrne minket a spleen, szünet következik, és jönnek az improvizációk.

A közönség időnkénti közreműködésével a társulat például színre viszi, hogy kecske tévedt az autópályára, vagy éppen abszurd párválasztásra „kényszerítenek” gyanútlan nézőt. Egyébként a 9 éve alakult Momentán társulatnak éppen az improvizáció az erőssége, állítólag sokszor még ők maguk sem tudják, mi lesz a következő öt percben. Itt most minden ihlet adott volt a gömbölyded lányka, az Ördög és a macsó jegyében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!