szerző:
Tóth Sándor

A Világ Legjobb Női Séfje-díj után a Veuve Clicquot reimsi pezsgőház tulajdonosai létrehozták az Ázsia Legjobb Női Séfje díjat. A címet elsőnek a bangkoki Bo.lan étterem társtulajdonosa, egyben vezető séfje, Bo vehette át.

Néhány napja a szingapúri Marina Bay Sands luxushotelben került sor a díj átadására,ahol egyúttal az Ázsia 50 legjobb éttermét rangsoroló listát is nyílvánosságra hozták. A díjazott Bo, teljes nevén Duongporn Songvisava és férje, az ausztrál Dylan Jones étterme a 36. helyre került. Tradicionális thaiföldi avagy Siam konyhát visznek, ami a mai viszonyoknak megfelelően aktualizált, modernizált. A világ egyik leggazdagabb és legváltozatosabb konyhájaként számon tartott thai konyhában megtalálhatók a kínai és indiai kulináris elemek is, amelyeket tökélyre fejlesztettek.

Bo megmutatja birodalmát
©

Bo eddigi karrierje mintegy tíz évet foglal magába. A dél-ausztráliai Adelaide város Griffith egyetemén szerzett mesterfokozatot a thai gasztronómiából 2003-ban. Visszatérve hazájába, a bangkoki Metropolitan Hotelben kezdett dolgozni a thai konyha megszállottja, David Thompson ausztrál séf irányítása mellett. Két év múlva Londonba költözött, hogy Thompson Halkin Hotelben vitt thaiföldi étterme, a Nahm vendégei kedvére kamatoztassa tudását. Ezt pedig a legmagasabb szinten kellett művelnie, mivel magas az elvárás az 5 csillagos butikszállók klientúrája részéről, nem beszélve arról, hogy a Nahm az első Michelin-csillagos thai étterem a brit fővárosban.

A londoni tapasztalatokkal és sikerekkel felvértezve Bo arról álmodozott, hogy saját éttermet nyit Bangkokban. A terv megvalósításában társa lett férje, Dylan Jones, vagyis Lan, aki szintén Thompson tanítványa . 2009-ben nyitott vendéglátóhelyük érdekes összetételű neve – Bo.lan - is kifejezi összetartozásukat a munkában és a magánéletben. Ennek eredményességét bizonyítja most, hogy a Bo.lan a 36-ik helyre került a legjobb ázsiai éttermek 50-es listáján 2013-ban. A rangsorolás szerint hazájukban csak négy bangkoki étterem előzi meg őket: a Nahm 3-ik (David Thompsonnak a Londonihoz hasonló nevű étterme – a szerk.), a Gaggan a 10-ik, az Eat Me a 19-ik és a Sra Bua By Kiin Kiin a 29-ik helyen.

S mert a vendég szubjektív, teremjen bárhány hivatalos babér valamely vendéglátóhelynek, nem csodálkozunk, hogy a listától függetlenül,sokak szerint a legjobb thai étterem a Bo.lan. Ebben a hagyományos és modern gasztronómia progresszív módon való ötvözésének feltétlen nagy szerepe van: a séfpáros úgy nyúl vissza a tradicionális thai konyhához, hogy közben korszerűsíti is, mindezt az ételek tálalásának megkomponálásában és az étkezés szertartásának hangulatában is sikerül kifejezésre juttatniuk.

Maga Bo az ország kulináris történetéhez tartozónak vallja a helyi főzési rituálék, étel- és gasztronómiai kultúrák megőrzését, ezért a Slow Food mozgalom s filozófia elkötelezett híve. Autentikus fogásait a legjobb helyben termesztett/tenyésztett friss, mindig az évszaknak megfelelő alapanyagokból készíti és teszi asztalra. Songvisava hitvallása szerint a szakács társadalmi felelőssége, mit, pontosabban: milyen egészséges, természetes alapanyagokra épülő ételeket etet meg vendégeivel. Ezt az élet-étel felfogását igyekszik a gyakorlatban átadni az embereknek a thaiföldi televízió havonta jelentkező felelősen étkezők műsorában is, amelynek ő a házigazdája. A programban férjével együtt piacolnak és főznek egészséges, egyben „biztonságos” ételeket.

Így tálal ő
©

A Bo által első ázsiai női séfként átvett Veuve Clicquot Asia's Best Female Chef-díjat a francia pezsgőkészítés nagyasszonya, Madame Clicquot emlékére alapították, akinek itala épp úgy kedvence volt az orosz cári udvarnak, mint az európai királyi házaknak. Az Özvegynek ma is milliók hódolnak világszerte. Az elismerést odaítélők véleménye szerint Bo kivételes adottságú női séf, akinek ételei még a legkeményebb kritikusokat is izgalomba hozzák.   Tevékenysége, konyhaművészete méltó Barbe Nicole Bonsardin,azaz Francois Clicquet özvegyének két évszázaddal ezelőtti innovációs fogékonyságához, kreativitásához és értékalkotó képességéhez.

Az ázsiai díjazotton kívül Európában is egyre több kiválóságát ismerik el a gasztronómiának a szebbik nem köréből. A Világ Legjobb Női Séfje Veuve Clicquot-díjat először 2011-ben a francia Anne-Sophie Pic-nek, a Maison Pic étterem séfjének ítélték oda. Őt pedig a baszk konyha nemzetközi hírű kiválósága, Elena Arzak követte 2012-ben. Mindketten többgenerációs étteremtulajdonos-szakács családból származnak, a mesterséget édesapjuk mellett tanulták, éttermeik a legjelentősebb szakmai minősítéssel, a három Michelin-csillaggal rendelkeznek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!