szerző:
Marton Levente

Kojak nyomozó annak idején leginkább a saját tar fejére hajazó gömbölyű édességet szopogatott a szájában, miközben forró nyomon indult a megátalkodott bűnőzők nyomába. S ezzel cukorkadivatot teremtett. A nyeles nyalóka most harminc évvel később ismét hódít, de megtévesztő a külalak: nem nyalni kell, hanem harapni, mivel nem cukorka, hanem sütemény.

 

 Új őrület dívik,egyre másra bukkannak fel a színes,gömbölyű kis sütemények,veszélyeztetve a macaronok egyeduralmát.A kamunyalóka az unatkozó amerikai háziasszonyok életét vidította fel, amikor pár évvel ezelőtt odaát felbukkant.Alig akadt olyan kisgyermekes szülő, aki kivonhatta volna magát a cake pop-őrületből, mivel minden csemete ilyen csemegét követelt. Hogy ki találta ki a sütinyalókát, az nehezen meghatározható.De az ötlet járványszerűen terjedt, s ebben a terjedésben nagy szerepet vállalt Angia Dudley, a Bakerella blog gazdája, aki könyvet is írt a nyeles golyósüteményekről. Martha Stewart, az amerikai gasztronómia és otthonrendezés Oprah-ja, akit vallásos áhítattal bámulnak a született feleségek, szintén meglovagolta a cake pop-hullámot, a divat tehát megteremtődött.
Ne keressük,tulajdonképpen,mi értelme is van a cake pop sütésének, legyen elég,hogy az aprónépség körében igencsak népszerű ez az egyszerű édesség.S már csak azért is megéri megsütni, hogy lássuk az elégedett mosolyukat. De a felnőttek is  hamar mosolyra derülnek a láttán, csak nekik szólni kell,hogy ne nyalogassanak,hanem harapjanak. A gyerekek erre maguktól is rájönnek.

Cake pop,az új őrület
©

Cake pop alapvetően kétféleképpen készíthető: formában megsütve, vagy a megsütött tésztából valamilyen kötőanyag – csokoládé, lekvár – segítségével összegombolygatva. Az amerikai szupermarketekben a formákat eleve úgy árulják, hogy mellékelnek hozzá süteményport, amit kevés tejjel ki kell keverni, és készen is áll a sütésre. Ebből is látható, hogy a cake pop nem a gasztronómiai kifinomultság csúcsa, de ez nem is baj, mert a gyerekek -ugyebár legalábbis odaát - nem annyira vevők a kulináris katarzisokra. Ami pedig a formákat illeti: szilikonból ma már itthon is lehet venni a legtöbb internetes konyhaboltban, ahol dizájnosabb holmikat árusítanak, s nem kerül egy vagyonba. Van fémből készült forma is, ami a jobb, viszont ezt nemigen kapni idehaza, pedig előnye, hogy a kapcsok szorosan összetartják a két formát.Így a sütemény kénytelen tökéletesen gömbölyded alakúra sülni, legfeljebb a maradék kibújik a tetején lévő kis lyukon. A szilikon formák esetében a tészta néha felemeli a forma felső részét, de ez sem jelent megoldhatatlan problémát: egy tiszta ollóval körbe kell vágni a sütigolyó deréktáján megjelent úszógumit, a máz pedig úgyis ápol és eltakar. Ez utóbbi vonatkozik a forma nélküli,kézi mesterkedés produktumára is. Úgy,hogy csak nyugodtan fogjunk hozzá,jó játék.

Recept

Ha nincs formánk, a tésztát süssük ki egy kis tepsiben, majd osszuk kis darabkákra, és keverjük össze 1 evőkanál lekvárral. Nedves kézzel formáljunk belőle golyókat, vonjuk be a mázzal, és húzzuk a hurkapálcikákra.
Hozzávalók:

18 darabos sütőformához

135 g liszt

110 g cukor

80 g puha vaj

1 tojás

1 kiskanál sütőpor

0,5 dl tej

2 evőkanál darált mogyoró

1 csomag bourbon vaníliás cukor

A mázhoz:
2 evőkanál kakaó és 2 evőkanál forró víz

vagy

200 g porcukor
1 tojásfehérje
színes cukorgyöngyök

 

Elkészítés:

 

1. A vajat keverjük krémesre a porcukorral, majd a mogyoró kivételével adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és 3-4 percig keverjük elektromos habverővel. A mogyorót forgassuk bele egy spatulával a tésztába.

2. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A tésztát kanalazzuk – vagy habzsákból nyomjuk bele a formákba, úgy, hogy a közepük kissé domború legyen. Tegyük rá a forma másik felét, és 20 perc alatt süssük készre.

3. A mázhoz keverjük ki a kakaót a forró vízzel, és forgassuk bele a tésztagolyókat. Ha meghintjük kókuszreszelékkel, olyan lesz, mint a kókuszkocka legömbölyítve. A fehér mázhoz a tojásfehérjét verjük félig habbá, adjuk hozzá lassan a porcukrot, és keverjük sűrű mázzá. Csurgassunk belőle a sütigolyókra, és díszítsük amivel akarjuk.
Tipp: A cake pop látványos az asztalon, ha a „nyalókákat“ beletűzzük egy színes homokkal teli üvegedénybe vagy virágcserépbe, de akár egy kalácsba vagy zsúrkenyérbe szúrva is mutatós.Úgy sem marad ott sokáig.


 / A szerző weboldala:asztaltanc.hu /

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!