szerző:
hvg.hu

A Pesti Disznó, az Onyx, a Macesz Huszár és a Mák Bisztró erényeit taglalja a New York Times.

Időutazáshoz hasonlítja a New York Times a magyarországi éttermezés élményét. Krémes levesek, pörköltek, előzékeny fogadtatás - így foglalják össze a budapesti éttermek legfőbb erényeit.

A felívelés és a modern magyar konyha megszületése a cikk szerint a Bock Bisztró megnyitásával indult 2004-ben. Bock József és Bíró Lajos az elsők között voltak, akik a klasszikus magyar ízeket bátran ötvözték más országok ízeivel és alapanyagaival.

Onyx

Elegáns pincérek, márványszobrok, és a nyugati irányzatokat beépítő ételkreációk - a cikk szerint a Szulló Szabina és Széll Tamás vezette konyha nem csak az enteriőrre ad, az ételek elkészítésekor sem fukarkodik a luxussal.

A kaviárt, a homárt, a libamájat és a mangalicát is megemlítik, nem csak az ízük, a tálalásuk miatt is.

Mák Bisztró

Bár Tálas Kata, a Mák Bisztró 25 éves séfje azt mondja, túl fiatalnak és túl aprónak tartják ehhez a munkához, a New York Times szerint egy biztos: főzni tud.

A lap itt többek között az articsókával elkészített fésűkagyló ízvilágát emeli ki, a bisztrót pedig Budapest egyik legizgalmasabb helyének nevezik. Új, vibráló színeket és ízeket találtak ezen a konyhán. Azt pedig külön kiemelték, hogy a vajas pogácsájuknak, és házi szörpjüknek kevesen tudnak ellenállni.

Pesti Disznó

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó séfje Sólyom László volt köztársasági elnök szakácsaként is kipróbálta magát. A hely hangos, trendi, és meglepően finom disznóból készült ételeket szolgálnak fel benne - írja a lap.

Külön kiemelik a pálinkát és mangalicából készült ételeket, és azt is megemlítik, hogy az 50-es évek végétől a modern hússertésfajták kiszorították, egyedszámuk pedig rohamosan csökkent.

Macesz Huszár

Mivel Közép-Európán belül Budapesten él a legnagyobb zsidó közösség, nem nehéz olyan helyet találni, ahol maceszgombócot is főznek. A Popovits Dávid vezette étterem kifejezetten a zsidó identitásukat megélni próbáló, gyökereik után kutató, 20-30 éves fiatalokat célozza meg - írja a lap.

Bár a menü összeállításánál régi szakácskönyvekhez nyúltak, itt sem hiányzik a modernitás, a hagyományos és az új egyszerre van jelen.

A felhozatalból a libából készült hamburger nyerte el a tetszésüket a leginkább, ami szerintük semmihez sem hasonlítható.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!