szerző:
hvg.hu/turizmus.com

A januári Vince pincejárástól a szilveszter éjféli koccintásig szinte minden napra kínál programot, látnivalót az Ezerjó hazája, vagyis a móri borvidék.

A Vértes és a Bakony között húzódik meg hazánk harmadik legkisebb borvidéke. A feljegyzések szerint már a középkorban is folyt erre felé szőlőtermesztés. Ma 900 hektáron - jellemzően kisbortokokon -  terem a környék zászlósborát adó Ezerjó, amelyet kemény, férfias, tűzes, lassan öregedő bornak tartanak, de otthonra talált itt a Chardonnay, a Tramini és a Királyleányka is.

©

Kóstolásra bőven van alkalom a pincékben, többek között  Miklós Csabi, Varga és fia, a Maurus, a Csetvei picészet és sokan mások várják a látogatókat.  Érdemes kalandozni a borvidékhez tartozó Csókakőn, Bodajkon, Fehérvárcsurgón is. A borturisták tájékozódását szolgálja a Móri Borvidék TDM Egyesület gondozásában most megjelent ingyenes kiadvány, amely a 2014. évi programokat tartalmazza havi bontásban. A kalauzban a pincészetek és idegenforgalmi szolgáltatók, éttermek mellett megtalálhatók a térség legfontosabb nevezetességei, turisztikai célpontjai, az eligazodásban térképek, fotók segítenek.

 A programkalauz online változatban is elérhető.