szerző:
hvg.hu

Húsvétkor a pálinka fővárosa volt Gyula. Április harmadik hétvégéjén itt tartották a Kisüsti Pálinkafesztivált és a Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupát. Egy nyírségi főzde gönci magyar kajszija lett Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája.

 Az ibrányi Demeter manufaktúra díjnyertes pálinkája egyúttal a Nemzeti Kincs Pálinkája 2014-ben, így december 6-án a Szent Miklós Pálinka Ünnepen bekerül a Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményébe is a korábbi nyertes pálinkák közé.    

A másfél évtizedes Kisüsti Pálinka Fesztiválra, és a harmadik esztendeje megrendezett világkupára az idén 6 ország 205 nevezőjétől több mint 630 tétel érkezett, közülük 35 érdemelt ki arany és 10 nagyarany /champignon/ érmet.  

©

Magyarország Legjobb Bérfőzdéje a Bükkaranyosi Pálinkavállalkozás lett. Magyarország Legjobb Bérfőzetett Pálinkája Patai Attila fürtös meggy párlata. Magyarország Legjobb Magánfőzött Pálinkája, egyúttal a Legjobb Hagyományos Kisüsti Pálinka Tőzsér Tibor Irsai Olivér szőlő pálinkája. Magyarország Legeredményesebb Pálinkafőzdéje a Zsindelyes Kereskedőház. Dobogós lett a Demeter Pálinka Manufaktúra és a Bolyhos és Fia főzde.

A nemzetközi versenyben a Világkupa Legeredményesebb Főzdéje Szerbiából a DiBonis Destillery, amelynek ágyas almapárlata a Világkupa Legjobb Versenymintája is. A külföldi nevezők közül a Románia Legeredményesebb Főzdéje címet a  Potio Nobilis érdemelte ki, vadmálna párlata egyúttal Románia Legjobb Gyümölcspárlata lett.

 A világkupán többek között kiemelkedően szerepelt a kaposvári Gyenesei Pálinkárium, amelynek kisüsti meggye nagyarany/champion díjas lett, s emellett még 6 ezüst és 3 bronzérmet is begyűjtött szilva, vegyes, málna, alma, bodza, ágyas szilva és erős szilva, valamint cseresznye pálinkáival.

A champion díjasok teljes listája:  itt 

A Nemzeti Kincs Pálinkája gyűjteménybe eddig bekerült pálinkák / 2006-2013 / : Zsindelyes szeder, Bolyhos cigánymeggy, Szicsek ágyas körte, Prekop barack, Brill Irsai Olivér és birskörte, Agárdi szilva és Tuzséri vilmoskörte.  

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!