szerző:
hvg.hu

Melyik borrégióból, ki lesz az a tehetséges, a nagyközönség előtt egyelőre még kevésbé ismert borász, aki az idén kiérdemli a Gál Tibor Emlékdíjat, és az ezzel járó támogatást további szakmai fejlődéséhez? A válaszra még egy hónapot várni kell, a Magyar Borok Bálján, február 21-én minden kiderül. De addig is van miről beszélni.

   Az emlékdíj a borász Gál Tiborról kapta a nevét, akinek a ’80-as években az Egri borvidékről indult a karrierje, majd 1989-től a toszkánai Tenuta dell'Ornellaia főborásza volt. Itt készítette el az 1998-as Ornellaia vörös házasítást, amelyet 2001-ben a világ vezető  borszaklapja, az amerikai Wine Spectator értékelése alapján az év legjobb borának választottak.

 Olaszországból hazatérve Egerben létre  hozta saját pincészetét. A hazai borágazat fejlődéséhez nagyban hozzájárult, hogy markánsan képviselte:Eger Burgundiával állítható párhuzamba, így létjogosultsága van a régióban a pinot noir szőlőfajta telepítésének is. Ugyancsak hozzá köthető a viognier fehér fajta hazai megjelenése. Gál Tibor 2005-ben  egy baleset következtében hunyt el Dél-Afrikában, ahol szaktanácsadóként dolgozott.

Gál Tibor elképzelései, napi munkája mindig a magyar borkultúra hosszú távú fejlődését szolgálta. Ez indította a Magyar Borok Bálja szervezőit arra, hogy a borász családjával egyeztetve úgy alakítsák a díj odaítélésének a menetét, hogy az a hazai borágazatban dolgozó tehetségek minél szélesebb körű ismertté válását szolgálja.

©

A Gál Tibor Emlékdíj 2015. évi kiadásának előkészítése már a múlt év végén elindult. Ekkor kérték fel a szervezők a korábbi Év Bortermelője cím birtokosait a jelölésekre. Az ő javaslataik alapján állt össze az a facebook oldal, amelyen január 12. és február 15. között a borkedvelők is leadhatják szavazataikat. A három legtöbb voksot kapó borász párjával együtt meghívást kap a február 21-én megrendezésre kerülő Magyar Borok Báljára. Hogy közülük kire szavaztak a legtöbben, az majd csak aznap este, a helyszínen derül ki. A győztes további szakmai képzését, tanulmányait az eseményt fémjelző Winelovers csoport anyagilag is támogatja, valamint egy hirdetési csomagot is a rendelkezésére bocsát.

A Magyar Borok Bálja a magyar bor ünnepe immár egy évtizede.A báli szezon eseményei közül is azáltal is kiemelkedik, hogy vendégei között üdvözölheti a hazai borászközösség krémjét.

 Az ötfogásos báli menüt hozzá természetesen a fogásokhoz illő válogatott borok kísérik, majd a vacsorát követően további 40 tétel megkóstolására nyílik lehetősége a vendégeknek. Az eseménynek az InterContinental Budapest ad otthont.

A 10. Magyar Borok Bálja borsora:

  • Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Tokaji Furmint Brut
  • Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Cirkáló Olaszrizling 2013
  • Szent Tamás – Mád Furmint 2013
  • Dúzsi Tamás Pincéje – Szekszárdi Kadarka 2011
  • Takler Pince – Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2012
  • Gere Attila Pincészete – Kopar 2011
  • Disznókő – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006

 

 

  

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!