szerző:
hvg.hu

Új elismerés a magyar borpalettán: idén először osztják ki a VinCE Awards díjakat. A csúcsborok helyett ezúttal a szakmaiságot díjazzák 10 kategóriában. A jelöltek listáját 21 fős szakértői zsűri állította össze. A kategóriagyőzteseket a VinCE több száz szakmai partnerének szavazatai alapján, a március 6-i díjátadó gálán hirdetik ki a Corinthia hotelben.

 A VinCE magazin több mint tíz éve meghatározó szerepet vállal a hazai boréletben, tesztjein rendszeresen értékel borokat. Idén először, a VinCE Awards megrendezésével olyan kimagasló teljesítményeket szeretne díjazni, amely túlmutat a borok elkészítésén. „A szakma közreműködését kérjük abban, hogy azonosítsuk és példaként állítsuk a legjobb ötleteket, legprofibb koncepciókat, leginspirálóbb példákat. A borvilágot formáló, valóban eredményes szakmai munkát szeretnénk díjazni.” – nyilatkozta Németh Ágnes főszerkesztő.

©

 A nevezéseket a gasztronómia és a borvilág elismert szakértői, egy 21 fős zsűri állította össze; nemzetközi borakadémikusok, borászok, szakírók, valamint a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjai. A jelölők között volt Darrel Joseph, a régió borspecialistája, Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Dr. Mészáros Gabriella borszakértő, a Borkollégium vezetője, Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség első elnöke, Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója, Jásdi István és Kamocsay Ákos borászok. A hazai gasztronómiai élet meghatározó szereplői közül többek között Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Csapody Balázs, Zsiday Roy, Széll Tamás, Bíró Lajos és Molnár Attila vett részt a jelölésben.

 Kategóriák és jelöltek

  1. A legjobb borlap – Onyx, Kistücsök, Borkonyha
  2. A legjobb borhotel – Crocus Gere Bor Hotel & Resort, Bock Ermitage Hotel, Andrássy Rezidencia Wine & Spa
  3. A legjobb borvacsora – Biarritz étterem, Gusteau Kulináris Élményműhely, Kistücsök
  4. A legjobb borkereskedés – Bortársaság, Veritas, Radovin
  5. A legjobb borbeszerző – Rutka Zoltán (METRO), Vincze Árpád (CBA), Harcz Ádám (Lidl)
  6. A legjobb borbár – DropShop, DiVino Bazilika, Doblo
  7. A legjobb weboldal – St. Andrea Szőlőbirtok, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Gál Tibor Pincészet
  8. A legjobb pincelátogatás – Szepsy Pince, Szent Donát Birtok, Dobogó Pincészet
  9. A legjobb bormarketing kampány – Kreinbacher Birtok, Nemzeti Borkiválóság Program, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet
  10. A legaktívabb társulás – Balatoni Kör, Csopaki Kódex, Pannon Bormíves Céh

   A jelöltekről és nevezésről bővebben ITT.

A nevezés zárásával mostantól a VinCE több száz szakmai partnerén a sor, hogy voksoljanak az általuk legjobbaknak tartottakra. A szavazók között kizárólag szakmabeliek lehetnek:borászok, borászatok munkatársai, szakírók, sommelier-k, a gasztronómia és a borkereskedelem szereplői. A díjátadó gálára március 6-án este, a VinCE Budapest Wine Show első napján kerül sor a Corinthia Hotelben.