szerző:
hvg.hu

A mocsi a japánok kedvenc újévi édessége, ami rendre halálos áldozatokat szed ilyenkor.

Különösen az idősebbeket fenyegeti a veszély, hogy torkukon akad a ragacsos, nyúlós, édes rizslisztes desszert. A hatóságok nem győzik figyelmeztetni az önfeledten ünneplő népeket, hogy ne akarják egyben lenyelni a csábító, ám alattomosan tapadós labdacsot, falatkát, mert akkor bizony nem szerencsét fog hozni.

©

Napra pontosan egy évvel ezelőtt érkezett a hír, hogy csak Tokióban hárman haltak bele az újévi mohóságba. Ma egy 83 éves asszony haláláról számoltak be a hírportálok.

A mocsinak egyébként számos változata létezik, a közös bennük az a speciális rizsliszt fajta, amivel ezek a különböző alakú és töltelékű falatkák készülnek. Természetesen fesztiválja is van Japánban. Az év során a legközelebbi össznépi mocsievő alkalom márciusban a hinamacuri, azaz a lányok napja, amikor főleg a vörösbab krémmel töltött változatot (szukaramocsi) fogyasztják.  

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!