szerző:
T.S.

A tokiói Tsukijin halpiacon megtartották az év első, hagyományos halárverését. Ezúttal 34,1 millió forintos leütési árnak megfelelő jenért kelt el a legdrágább kékúszójú tonhal.

 

A megszokott keretek között zajlott le a szigetország híres, mintegy 230 ezer négyzetméteres halpiacán január 5-én az idei újévi halmustra és értékesítés. Egyúttal vége is egy történetnek, mert  a hírek szerint a mára már turistalátványosságnak számító tokiói központi piacot az idén új helyre költöztetik.

A hajnali három órakor kezdődő halárveréseket 1935 óta, 81 éve tartották a Tsukijin, ahol más élelmiszert és piaci portékákat is árusítanak, és nagyon kedveltek a sushibárjai.

 Az idei újévi halárverésre is, mint több esztendeje, a legvastagabb pénztárcával Kiyoshi Kimura, a Sushi-Zanmai étteremlánc tulajdonosa érkezett. A közel félszáz éttermet vivő, jól ismert vendéglátós az idén 14 millió jent fizetett a legjobbnak minősített, az Aomori-öbölben kifogott 200 kg-os kékúszójú tonhalért. Ez az ár a háromszorosa a tavalyinak, amikor 4,51 millió jent perkált Kimura, s kétszerese a 2014. évinek. Akkor 7,36 milliót hagyott a piacon hasonló súlyú halért a vendéglős üzletember. Ám egyik sem múlta felül  a 2013-as évi csúcsot: a vendégeinek a legjobb halfalatokat, az otorót (hasaalja) asztalra adó specialista a rekordévben nem sajnált 155,4 millió jent, 395 millió forintot kiadni egy 222 kg-os kékúszójú tonhalért. A piaci szakértők szerint viszont jóval többet fizetett volna éttermeinek reklámkampányáért, ami nem kapott volna volna ilyen országos, pláne nemzetközi visszhangot.

©

A 63 éves Kiyoshi Kimura, aki az utóbbi évek halárveréseinek médiasztárja lett, „érzelmektől fűtötten” búcsúzott a Tsukijin halpiactól – a Kyodo hírügynökség tudósítása szerint –, ugyanis pár hónap múlva a piac Tokió egyik mesterséges szigetére, a Toyosura költözik. Ez az áthelyezés pedig már a jövő legnagyobb japán sporteseményéhez, a 2020-as tokiói nyári olimpiához fűződik.

 

 

       

  

http://hvg.hu/gasztronomia/20130107_Kozel_400_millio_forint_egy_tonhalert

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!