szerző:
hvg.hu

A Dining Guide idén 12. alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legrangosabbat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat. Idén új bírálati rendszer szerint készült a rangsor, és a végső tízes sorrendet egy két Michelin-csillagos külföldi séf állítja fel.

 

 Az Év Étterme díjat 2004-es alapítása, és 2005-ben való első kihirdetése óta nagyfokú érdeklődés kíséri. A Dining Guide, mint Magyarország legrégebbi és mértékadó gasztronómiai platformja tíz év után úgy döntött, továbbfejleszti értékelési rendszerét. Komoly változásokra került sor mind a pontozási rendszert, mind a tesztelők személyét illetően.

A korábban megszokott 20-as pontrendszert  100 pontosra cserélték, így könnyebben és átláthatóbban tudják besorolni az éttermeket. Az értékelés kifejezetten a magyarországi viszonyokhoz igazodik, nem a 3 Michelin-csillagos éttermek színvonalához hasonlítják a teljesítményeket, hanem a hazai mezőny szereplőihez.  Ám a legjobb magyar étterem sem kaphat többet 91-92 pontnál, ezzel kívánják motiválni a későbbi fejlődésre.

Vajon melyik lesz a 10 legjobb?
©

A Dining Guide szerkesztősége  elsőkörben összeállította a hazai éttermek top 100-as listáját, ezeket látogatták meg többször is tesztelőik az év folyamán. Több fordulóban szűkült le a lista arra a top 20-ra, amelyeket idén először egy nemzetközi szaktekintély, a La Peca étterem 28 éve Michelin-csillagos olasz séfje, Nicola Portinari is tesztelt. Mindent összevetve a végén ő határozza meg, melyik a 10 legjobb étterem. Szintén ő ítéli oda az Év Étterme díjat is.   „Szerencsére Magyarországon is vannak fiatal séfek, akik már nagyon jó irányba  haladnak” – mondta Nicola Portinari a tesztek után. – „Nálunk Olaszországban ez azért sokkal könnyebb, mert nagyon sokféle alapanyagból lehet válogatni, és régi, szinte antik hagyományokhoz is lehet nyúlni a konyhában is. Magyarországon a séfeknek most újra fel kell fedezniük az alapanyagokat, meg kell érteniük, hogy mi mindent használhatnak. Kevesebb regionális stílusjegy van a magyar konyhában, de a lehetőségek, adottságok azért itt is megvannak. Például fontos, hogy a termelők is ráérezzenek, hogy másra van szükség a mai gasztrokultúrában, és a változások kezdődhetnek akár a földművesek vagy az állattenyésztők körében is.

Az idei változások lényegét Herczeg Zoltán, gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője foglalta össze: „Nincs részrehajlás, nincs érdek, nincs személyes szimpátia, hanem tiszta, reális és legfőképpen használható, fogyasztóbarát értékelés van. Hisszük, hogy a gasztronómia is egy szakma, és nem újságírók és bloggerek kell, hogy eldöntsék, kik a legjobbak. Utóbbi esetben sokszor érzelmi alapon, szubjektív szempontok alapján alakul ki a tesztelő véleménye. Ezt szeretnénk mi elkerülni. Azt szeretnénk, hogy amikor az étterembejáró közönség fellapozza a gála napján megjelenő Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauzt, akkor kiderüljön számára, hol érdemes enni. Ez lesz tehát az első magyar nyelven is hozzáférhető éttermi kalauz, amely a legmagasabb elvárásokat is kielégíti, utat mutat, tanácsot ad és olyan helyre irányítja a vendéget, ahol a pénzéért minőséget, megfelelő alapanyagokból készült kreatív ételeket, ápolt környezetet, intelligens, kulturált kiszolgálást kap. Ezzel tehát idén először nem csak gasztronómiai, hanem valamilyen szinten fogyasztóvédelmi információkkal is szolgálunk, hiszen a vendég ideje és pénztárcája egyaránt fontos nekünk, hogy továbbra is elkötelezett híve legyen a magyar éttermek látogatásának.

Február 29-én a Larus Rendezvényközpontban kerül sor a díjátadó gálára, és másnaptól már elérhető lesz a kalauz is.

Hogy az újságírók és bloggerek, ha nem is döntenek, de elmondják-leírják majd a véleményüket, biztos.  De ami ennél sokkal fontosabb, meglátjuk, a vendégek, hogyan döntenek.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!