szerző:
hvg.hu

Az utóbbi évek felmérései szerint a magyar borfogyasztók negyede heti rendszerességgel iszik bort. Még hozzá döntően tisztán, és a hazaikat preferálva. A népszerűségi listát Tokaj, Eger és Villány vezeti. De egyre többen kezdik felfedezni az olyan, sokáig kevesebb figyelmet kapott térségeket is, mint például a Mátrai borvidék, amit úgy is emlegetnek, hogy a hely „ahol a hegy és a Nap összeér”.

 Magyarországon összesen 22 borvidéken gazdálkodnak, köztük a második legnagyobb éppen a Mátrai borvidék.

A több mint 7000 hektáros borvidék, amelyhez 22 település tartozik, érdekes színfoltja a hazai szőlőtermesztés világának. A többi északi-magyarországi vidékhez képest itt több a napsütés, valamivel enyhébb az időjárás, és kevesebb a csapadék. A klíma és a változatos talajösszetétel kedvez a magas cukortartalmú, fűszeres, harmonikus, magas alkoholtartalmú borok születésének.

©

„Az egyre melegedő időjárás szinte az összes fajtának kedvez. A térség elsősorban a virágos, illatos fehérborokról híres, azonban egyre több vörösbor kerül ki a mátrai pincészetekből, amelyeknél szintén az üde, gyümölcsös jelleg dominál” – mondta el Kovács Zita, a Kovács Borház tulajdonosa.

©

A borvidék története a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza, a szőlőkultúra a rómaiak idején alakult ki. De a legjelentősebb szőlőtelepítések a 13. századra tehetők. A történelem vihara persze nem kímélte ezt a vidéket sem, mint ahogy a természeti csapások sem. Az 1890-es években tomboló filoxéra járványt az 1900-as évek elejére heverte ki a térség. A világháborúk – ahogy másutt is - szintén nem kedveztek a bortermelésnek. A 20. század második felében nyújtott állami támogatások „beinjekciózták” a borvidéket, de jelentős változás itt is csak a rendszerváltás után következhetett be. Mostanra számos nemzetközileg is keresett, érmes bor  "terem" errefelé.

Hazánk második legnagyobb borvidéke ma már a szőlő-bor export több mint egyharmadát adja.  

Jellegzetes mátrai fajták: Olaszrizling, Muscat Ottonel, Tramini, Hárslevelű, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Zenit; Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Franc.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!