szerző:
K. G.

A múlt hétvégén Csehországban és Írországban, két fontos nemzetközi sörös eseményen is dobogós helyeken végeztek a magyar kisüzemi sörök.

 A patinás cseh Pivní pečeť, amelynek 25 évig Tábor városa adott otthont, most České Budějovicébe költözött. Ez a rendezvény azért is különleges, mert szemben a legtöbb – nevezési díjas – sörversennyel itt nem kap minden, a minősítésen jól szerepelt sör oklevelet, hanem csak a kategóriák három-három legjobbja érdemelheti ki az arany, ezüst és bronzérmet. Igaz, kategóriából viszont harminc különböző van.

Magyarországról kilenc kisüzemi sörfőzde vett részt a versenyen. A gyümölcsös sörök kategóriájában a Guri Sörfőzde meggyes söre, a tapolcai Stari szilvása, és a Guri ugyancsak szilvás söre is azonos pontszámmal aranyérmes lett. 

Az Alltech Commonwealth Cup nevű verseny még csak pár éve írja a sörtörténelmet, de rövid idő alatt elismert lett. 2014 óta évente az amerikai Lexingtonban és az ír Dublinban rendezik meg. A versenyt a Lexington Brewing and Distilling tulajdonosa az Alltech jegyzi, melynek Kentucky Ale sörét a Főzdefesztről ismerhetik a magyar fogyasztók. Az írországi megmérettetés Dublin Craft Beer Cup néven fut. S egy olyan, szintén nevezési díjas verseny, amelyet kizárólag kisüzemi sörök számára hirdetnek meg. Ezen, szemben a Pivní pečeť gyakorlatával, 20 pontos rendszerben minősítik a söröket – a legelterjedtebb gyakorlat a sörversenyeken – és valamennyi sör elismerésben részesül, amely elért minimum 14 pontot. Bronz jár 14 és 15 pont között. Míg 15,5 és 16,5 között ezüst.  A 17 pont feletti sörök pedig mind megkapják az aranyérmet. Az eddigi versenyeken a benevezett sörök mintegy harmada ért el valamilyen fokozatot.

©

Hogy az érzékszervi bírálat mennyire megbízható, amikor 1200 sört kell végigkóstolnia a  zsűritagoknak – ráadásul ellentétben a borbírálókkal, nekik le is kell nyelniük a kortyokat – azon lehet picit morfondírozni. Mint az is kérdéses, hogy mennyire kritikusak a bírálók, akik azért lássuk be, az ilyen rendszerű versenyeken abban is érdekeltek, hogy minél több sör kerüljön a díjazottak közé. Ennek ellenére nyilván az elismert sörök közé kerülni mindenképp dicsőség dolga. Idén a magyar főzdék közül ez a dicsőség bronzérmekben a MONYÓ öt és a Green Sheep Beers egy sörének jutott.

Ezeken a versenyeken – mint a legtöbb hasonlón – a részvétel nevezési díjhoz kötött, amelynek befizetése persze még nem garantálja a sikert. Így a megszerzett elismerés semmiképpen sem alábecsülendő. Azonban a sokat kritizált Monde Selection mintájára szervezett eseményeknél a marketingszempontok is dominánsak.

Mindenesetre örömteli, hogy kisüzemi sörfőzdéink Csehországban és Írországban is sikert arattak. Nyilván nem lehet ennek nyomán  a hazai sörpiacról, illetve általános minőségéről messzebb menő konzekvenciákat levonni. Hiszen a nemcsak a versenyeken részt vevő tucatnyi hazai főzde jelenti a választékot, hanem további negyven. Söreikről finoman szólva is megállapítható, hogy változatos minőségűek – a kimagasló produkciók mellett jócskán akadnak kifejezetten gyengék is, mert abban ugye megállapodhatunk, hogy a kisüzemi vagy kézműves jelző nem feltétlenül szinonimája a jónak... Az, hogy egy év alatt mennyit lépett előre a hazai házi és gerillasörfőzés a márciusi V. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyén kiderül, és ha minden igaz, a szakmai vonalra koncentráló télutói Főzdefeszten is.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!