szerző:
-gy-

Lenne egy fogadásunk rá, hogy a pénteki hivatalos kommunikáció szerint óriási népszerűségnek örvendett az idén is a Torkos Csütörtök. Úgyis, mint a Gasztronómia Évének nyitánya.

Ezekben az órákban többféle vendégtipus leledzik. Aki már büszke asztalfoglalás-tulajdonos valamelyik akciós étteremben, aki most kezd vadászni a neten, és aki bárhol szívesen enne holnap, csak ne legyen a hely "torkos". A többiek a rendszeresen vendéglőbe járók, ami meglehetősen csekély százaléka a felnőtt lakosságnak.

Lévén, hogy az idei Torkos Csütörtök már a 11. a sorban, kiváncsiak lennénk rá, készült-e olyan felmérés, hatástanulmány, bármi, ami azt kapiskálja, hányan váltak "gasztronautákká" az éves féláras össznépi kóstoltatásokat követően mostanáig.

Már leszoktunk arról, hogy firtassuk, mi értelme is van ennek az egésznek. Belenyugodtunk, ha mást nem is érnek el vele, jó sok helyen  lehetőséget adnak rá, legalább évente egyszer megengedhesse magának valaki, hogy vendég legyen.

A jó sok hely az idén 600 körül van. Az éttermek február 9-én 18.00 óráig regisztrálhattak a hetyke paprikabajuszos szakács logója jegyében. Így most már teljesnek tekinthető a lista, ami Budapesten kerületenként, országosan régiókként (Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, stb) böngészhető. Az étterem-kereső olyan speciális szempontok szerint is kiadja a találatokat, mint például, hogy kutya - vagy gyermekbarát-e az adott hely, preferálja-e a SZÉP kártyát, netán eleve a Torkos Csütörtök meghosszabbítására hajt-e, tovább görgetve kedvezményeket ( a 600-ból momentán 65 ilyen van).

©

Aki nem gyakorlott torkoskodó, annak nem árt tudni, hogy az erre a napra érvényes 50 százalékos kedvezmény az a la carte kínálatra és az alkoholmentes italokra vonatkozik. Az alkoholokkal kapcsolatban elég érdekes kitétel a szabályzatban, hogy az éttermek "természetesen pozitív irányban ettől eltérhetnek". Kiváncsiak lennénk, hány helyen kapnának az alkalmon, hogy negatív irányban is eltérhetnek.

Ami az állandó étlap választékát illeti, annak illik legalább az előző hetivel megegyeznie. Szűkített menüsorral virítani több mint illetlenség, egyenesen szabálytalan. Ja, és csak a helyben  fogyasztásra vonatkozik a kedvezmény, a doggy bag-re, azaz a maradék csomagoltatására nem találtunk kitételt. A töltekezést követően a vendégnek mindegyik étterem "lehetővé tesz minden olyan fizetési módot, amelyre az adott helyen lehetőség van az év többi időszakában is" (sic!). Ez igazán szép. Meg a SZÉP- kártya szorgalmazása is.

A szabályzattal felvértezett olvasó-vendégektől szívesen vennénk, ha megosztanák velünk a nagy torkoskodás tapasztalatait.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!