szerző:
hvg.hu

Bár nem a név a lényeg, azért akadnak olyan borok, amelyek felérnek egy szerelmi vallomással.

Kezdő borisszáknak sem javasoljuk, hogy legyen bármely hangzatos is, a neve miatt vegyenek meg egy bort, de ezúttal kivételt tehetünk. A VinCE magazin összeállított egy  "borcsokrot"  az éves vaktesztjei során szép eredményeket elért borokból, amelyek nem okoznak csalódást egyetlen randevún sem. Elvégre a Valentin nap után sem áll meg a szerelmi élet.

©

Bizsergés

Istvándy Gergely, a fiatal badacsonyi borász muskotály szőlőből készült illatos fehérborának a sejtelmes jelentésű Bizsergés nevet adta. A  muskotály jellegzetes, csemegeszőlőre emlékeztető aromája a kezdő borfogyasztóknak is  bejön, és címkéje rögtön elmondja, hogy mit érzünk.

  Táncba hívó rozé

A rozék rózsaszín árnyalataikkal eleve csábítóak, az epres-málnás illatok pedig még vonzóbbá teszik ezeket a mérsékelt árú, friss fogyasztásra szánt borokat. Az etyeki Haraszthy Pincészet  legújabb, 2015-ös pinot noir rozéja hátcímkéjén mutatja, hogy mire hivatott: tánc, randevú, izgalom.

     Szerető szívek

Itt-ott már felbukkant egy ismeretlen pincészet jól fogyasztható fehérboraival, címkéjén két szívvel, ugyanis a kesztölci borászat a Szivek (rövid i-vel) nevet viseli. Az elnevezés mögött azonban nem egy romantikus történet húzodik meg. A Szivek ugyanis a tulajdonos testvérpár vezetékneve.


  IMÁDlak, Édesem

A Tokaj-Hegyalján, Mádon működő biobirtok két bora is beleillik a Valentin-napi sorozatba, a két palack együtt pedig biztos siker – főleg, hogy így az asztalra kerül  egy száraz és egy édes bor ugyanabból a családból.

   Keresztnevek kavalkádja

Egészen biztosan meghatódik a választott hölgy, ha keresztnevét látja az est fényét emelni hivatott borospalackon. Persze nem a gravírozásra vagy átragasztott címkére gondolunk, hanem arra, az igazán szerelmes férfi rászánhat egy órát a kutatásra, hogy fellelje a kedvese nevét viselő bort. Fanni (Bock Pince), Eszter (Demeter Zoltán), St. Andrea-borok (St. Andrea Birtok), Lídia-borok (Lídia Borház) csak néhány példa. Hölgyeknek megsúgjuk, fiúnevek is akadnak, például az Atus cuvée (Gere Attila), vagy a Béla és Bandi (Béla és Bandi Pincészet).

 Zelna-borok

A bor készítőjének személyisége óhatatlanul - és remélhetőleg - visszaköszön a borból, ami a balatonfüredi Zelna esetében is így van. A borászat egy fiatal házaspáré. Lilla és Barna életük dupla kalandjába vágtak egyszerre, amikor összeházasodtak és borászatot alapítottak. Remek fehérboraik összetettek, izgalmasak, koncentráltak – mint egy jó kapcsolat.   

   Miraval

A provence-i rozé az álompár, Angelina Jolie és Brad Pitt délfranciaországi birtokán készült. S ráadásul kiválóan sikerült, ahogy azt minden szakmai fórum is elismeri. Már hazai borkereskedésekben is elérhető a nálunk a 2014-es VinCE Budapest Wine Show-n debütált rozé.

  Napholdcsillag

A romantikus nevű cuvee a móri Csetvei Krisztina pincéjében készül, pompás száraz fehérbor chardonnay, szürkebarát és ezerjó fajtákból – igazi szerelembor, ahogy készítője mondja (apró adalék, hogy Kriszti egy borbemutatóján ismerte meg Nestát, a rádiós zenei szerkesztőt, aki a párja lett).

Grand Dame

Egy igazi dáma, maga a nő, a csábítás, az elegancia. A champagne komplex, élesztős, semmivel sem összetéveszthető aromái annyira mámorítóak, hogy biztos a siker. A Grand Dame a champagne-i Veuve-Clicquot birtok pezsgője, amelyből a VinCE Budapest Wine Shown egyszerre hatfélét kóstolhatnak majd az érdeklődők március 4-én az egyik mesterkurzuson.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!