szerző:
hvg.hu

Idén első ízben vett részt a borászok egyik legnagyobb seregszemléjén, a VinCE-n a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A boros közönségnek csöppet sem volt ellenére.

 Nem kell túlzottan "pincebennfentesnek" lenni ahhoz, hogy valaki ismerje a mondást: sörrel lazít a borász. Többségük nem szégyelli bevallani, nagy kóstolások, egész napos szakmázás után bizony jólesik egy hideg sör. Azt is nem kevés gasztronauta tudja, a bor-étel párosításoknak nagyonis megvannak a sörpárjai. S lám, megtört a "jég", és az idén először március 3. és 5. között ott volt a Corinthiában a Sörszövetség, hogy a "Sör  mi több” programjuk jegyében újabb árnyalatokat vigyenek a fehérek, vörösek, rozék színpalettájára.

 „Talán sokaknak meglepő feltűnésünk a bor mellett, de nem azért jöttünk a VinCE-re, hogy áttérítsük a borosokat a sörivásra.  Azt szeretnénk, hogy akik eddig nem ittak sört, azok is megismerhessék, milyen sokoldalú és egyre több ízben megjelenő ital a sör, amely nagyszerűen passzol a kedvenc fogásainkhoz” – mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A múlt csütörtöki, szakmai napon a vállalkozó kedvű résztvevők megtudhatták, hogyan kell sört kóstolni, mennyire számít e téren is a hőmérséklet, az illatok, ízek, a pohárformák.

A vendégek Vásárhelyi István, sörgasztronómus kalauzolásával tehettek kirándulást – mindhárom napon – a sör-étel világában, különböző falatkákat, fogásokat próbálhattak ki, tökéletesen harmonizáló sörökkel.

©

A szárított paradicsomos camembert-es falatkákat friss, szűretlen bajor stílusú búzasör kísérte, A coleslaw salátával körített sörben pácolt, szuvidolt oldalas tökéletes kiegészítője az óarany színű, malátás, enyhén gyümölcsös illatú félbarna cseh láger volt.

©

A legmeglepőbb páros, amely maradéktalanul elnyerte mindenki tetszését, a narancsos krémmel töltött keserű és tejcsokoládés bonbon és 8 hónapig érlelt, krémesen telt, robusztus Russian Imperial Stout volt.