szerző:
hvg.hu

Az előre csomagolt saláták tesztjén a tescós mix meglepően jó eredményt ért el, de egyik salátában sem mutattak ki semmilyen káros anyagot.

19 előrecsomagolt, fogyasztásra kész salátamixet vizsgált meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete a saláták vegyi anyag-tartalma, mikrobiológiai szennyezettsége és a fogyasztók tájékoztatása alapján. Az egyesület a teszt során azt nézte, hogy az előre csomagolt salátamixekben mennyi a nitrit, nitrát, klorát, mennyire szennyezettek mikrobiológiailag, honnan érkeztek és mennyire jól tájékoztatják a fogyasztókat a feliratokkal.

A teszt során arra jutottak, hogy mind a 19 vizsgált termékben biztonságosnak tekinthető a nitrit-, nitrát-, illetve kloráttartalom, mindegyik érték a hivatalosan megengedett határérték, vagy az egészségügyi kockázatot jelentő érték alatt volt. A termékek közül csak egynek nem volt magyar nyelvű tájékoztatója, de egyik salátamixen sem volt feltüntetve az összetevők pontos származási helye. Energiatáblázat is csak három salátamixen szerepelt.

A tesztben minden termék 10 pontról indult, de pontlevonás járt, ha a terméken nem volt magyar nyelvű tájékoztató, ha nem volt feltüntetve a gyártási és a származási hely, ha túl magas volt a nitrit- vagy a nitráttartalom, energiatáblázatért és bio minősítésért viszont pluszpontokat kaptak a termékek. Ez utóbbiból csak egy szerepelt a tesztben.

Összességében így a lista első helyét 9 ponttal a Tesco value friss salátakeverék szerezte meg, a második helyre 8,5 ponttal a Granmix bio, illetve az Eisberg Tallér mix nevű terméke futott be. Megosztott harmadik helyet kapott 8 ponttal 3 Eisberg termék (a Bolero mix, az Eisberg mix és a Fitness mix), illetve az Auchan sajátmárkás Százszorszép salátamix terméke. Az utolsó helyet is egy Eisberg termék szerezte meg, a Frissnass.  

A Tudatos Vásárlók Egyesülete hozzáteszi, az előre csomagolt salátáknál problémát jelenthet a mikrobiológiai szennyeződés, ugyanis a trágyázás és az öntözővíz révén ezek a termékek az egészségre veszélyes baktériumokkal szennyeződhetnek. A vizsgálatok során három kórokozó, az Escherichia coli, a Listeria monocytogenes és a Salmonella jelenlétét vizsgálták, mert külföldön volt már rá példa, hogy ezek okoztak megbetegedést a fogyasztóknál.

A most vizsgált termékek viszont nem voltak kifogásolhatók, egyedül egy terméknél (Bolero mix) mutatott ki a laborvizsgálat Listériát a csomagolásban, de annak mennyisége 1 baktérium/g, jelentéktelennek tekinthető az EU-ban érvényes 100db/g-os határértékhez képest.

A teszt teljes eredményét és további részleteket itt lehet megtudni!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!