szerző:
hvg.hu

Komoly hírnevet szerzett az írországi Wicklow városának az az éhenkórász fóka, ami naponta többször is kimászik a vízből az egyik halétteremnél. Sammy-nek már saját Facebook-oldala is van, és sokan csak azért mennek el a vendéglátóhely előtti kikötőbe, hogy találkozhassanak vele. Sammy a helyszínen készített videókon békésnek tűnik, de ha éhes, lehetetlen visszaküldeni a vízbe.

Sammy nagyjából két évvel ezelőtt dugta ki a fejét a vízből az egyik halétteremnél, amely előtt egy út van. A vendéglő tulajdonosa éppen nyitáshoz készülődött, és látta, hogy egy fóka van az út közepén. Adott neki egy kis halat, amit boldogan elfogadott, majd eltűnt. Azt hitte, utoljára látta az állatot – mesélte Alan Hegarty az Ireland Today News-nak.

Nem így lett, a fóka, úgy tűnik, jól érezte magát a szárazföldön, mert azóta szinte minden nap megjelenik. Az étteremtulajdonos szerint általában naponta háromszor kuncsorog ennivalóért, és napi három kiló halat is megeszik.

Az étteremnél készített videókon látszik, hogy az ott dolgozók néha próbálják egy székekkel arrébb terelni Sammy-t, de a művelet nem mindig sikeres. A fóka sokszor bociszemekkel bámul rájuk, és nem megy vissza a vízbe, amíg nem kap enni.

A környéken élő gyerekeket szívesen hozzák ki a szülők fókát látogatni, mert Sammy nem tűnik agresszívnek, sőt, kifejezetten szórakoztató látvány, amikor a vízből időnként kidugja a fejét. Nem veszélytelen ugyanakkor, amikor az étterem előtti úton terül el, mert folyamatosan járnak arrafelé járművek, és könnyen elüthetik.

A vendéglő tulajdonosa azt mondta: a folyamatosan etetés ellenére biztosak abban, hogy Sammy továbbra is egy vadon élő állat, és saját maga vadássza le az élelmét. Az étterem csak éppen a túléléséhez elegendő halat ad neki – tette hozzá.

Az Ireland Today News szerint a fókának állítólag társa is akadt, és látták, hogy megosztotta vele a szárazföldön kunyerált ételt. Fotó viszont még nincs róluk, így a lap várja olvasóitól a fényképeket az újdonsült párról. Sammy Facebook-oldala itt érhető el.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!