-in- Gasztro

Furmint Február – nagy kóstoló

Ha február, akkor furmint, és ha furmint, akkor immáron hagyományosan az összbornépi kóstolóval kezdjük. A hónap elején idén hetedszer gyűlekeztek a városligeti Vajdahunyadvárban a furmint szerelmesei, hogy több mint másfélszáz bor ízlelgetése közben igyekezzenek megfejteni e fajta titkát. Vagy, hogy „csak” élvezzék a fajta ezerféle arcát.

Kovács Gábor Gasztro

A keményfejű ember és a söre

Meglehetősen szokatlan, ha egy nagyobb gyár tulajdonosa színre lép, és nemcsak, hogy keresi és finanszírozza a lehetőségeket termékei reklámozására, hanem az arcát is adja hozzá. Persze, ha sörről van szó, az mindjárt más. S pláne, ha ez történetesen a cseh Stanislav Bernard.

hvg.hu Gasztro

A farsangon innen és túl - recept

Itt a húshagyó kedd, a hamvazó szerda, még megfejeljük egy torkos, avagy zabáló csütörtökkel és búcsúzunk a farsangtól. Így a végén még belehúzhatunk. De ki mondja, hogy legközelebb csak egy év múlva ehetünk krumpli fánkot, Eclairt, képviselő fánkot, cukkini blinit?

hvg.hu Gasztro

Csúcsmenü a borásznak

Mint minden évben, az idén is gálaebéddel és a legjobb borokkal ünnepli a magyar borász társadalom az Év Bortermelőjét. A február 7-én esedékes nagy esemény ezúttal sem fog csalódást okozni. Válogatott séfektől, válogatott fogások.

T.S. Gasztro

Vizet nem, csak bort ivott – és 107 évig élt

Egy galíciai szőlősgazda volt az élő példa arra, hogy a világ négy őselemét, a Földet, a Tűzet, a Vizet és a Levegőt akár a Borral is ki lehetne egészíteni. A 107 évet megért borász vitalitása a spanyol médiában nagy visszhangot kapott az utóbbi napokban.

-t- Gasztro

Jónak ígérkezik az idei bor is

Túl a kiváló tavalyi nedű kóstolgatásán, főként a borászok, de sokan mások is már a 2016-os év szőlőtermésének esélyeit fontolgatják a változékony januári időjárás függvényében. A mátrai borász, Molnár Gábor optimista, a fagyos napokat követő enyhébb időjárás után is jó borokat remél ebben az esztendőben

T.S. Gasztro

Potencia a farokban

Valószínűleg kínai éttermek asztalára szánták a nemcsak gasztronómiai ínyencségnek, de afrodiziákumnak is számító krokodilfarkakat. A fagyasztott vágykeltők már nem érkezhettek meg rendeltetési helyükre.

hvg.hu Gasztro

Nagy elismerés a magyar gasztronómiának

Pierre Jury, a legmeghatározóbb kanadai gasztronómiai magazin, a Le Droit főszerkesztője elragadtatott cikkben számol be magyarországi útjáról és a magyar gasztronómia csodálatos átalakulásáról.

hvg.hu Gasztro

Ahol a hegy és a Nap összeér

Az utóbbi évek felmérései szerint a magyar borfogyasztók negyede heti rendszerességgel iszik bort. Még hozzá döntően tisztán, és a hazaikat preferálva. A népszerűségi listát Tokaj, Eger és Villány vezeti. De egyre többen kezdik felfedezni az olyan, sokáig kevesebb figyelmet kapott térségeket is, mint például a Mátrai borvidék, amit úgy is emlegetnek, hogy a hely „ahol a hegy és a Nap összeér”.

Haulitus Anikó Gasztro

Tökéletes fánkok a világból - recept

Van, ahol karnevál, nálunk leginkább farsang. Egy biztos, nem telhet el fánk nélkül. A vidám, télűző mulatozások egyben a nagy evések-ivások időszaka is.Ne is próbálkozzunk ilyenkor a fogyókúrával.

hvg.hu Gasztro

Kötet a sörforradalom élharcosairól

Tavaly két könyv is megjelent a változásokra bőségesen megérett sörpiacon fújdogáló új szelekről. A sörforradalomnak is nevezett jelenség alatt a kisüzemi sörök előretörését és jó néhány újra felfedezett – többnyire tradicionális – sörtípus újbóli megjelenését szoktuk érteni. A Vétek-Rosenstein féle Sörkönyvről már írtunk, most az Alinea Kiadó Kézműves Sörkalauzát vesszük szemügyre.

hvg.hu Gasztro

Egyetemisták a Somlói borvidéken

MOME-s hallgatók tervezik a Somlói borvidék vizuális kommunikációját. Hosszútávú fejlesztési projektet indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége. Az együttműködés célja a borvidék turisztikai vonzerejének növelése újszerű építészeti megoldások létrehozásával

Tóth Sándor Gasztro

Öt magyar étterem a világranglistán

A franciák gondoltak egyet, s elkészítették a világ legjobb 1000 éttermének a ranglistáját. Érdekesség, hogy az élen álló vendéglátóhelyek sorrendjében egészen más rangsor alakult ki náluk, mint az eddig mértékadónak ismert brit Restaurant Magazine szaklapnál. A magyar gasztronómia elismeréseként az Onyx, a Costes, a Babel Budapest, a Csalogány 26 és a Tanti éttermek is bekerültek az ezres elitbe.

-in- Gasztro

„Nászút helyett pincét vettünk” - interjú a Vylyan főborászával

Úgy tűnik, elérte a mid-life crisis a Vylyan főborászát is: Ipacs-Szabó István Siklós-Máriagyűdön saját, másfél hektáros birtokot épített, ahol a maga örömére elsősorban cabernet franc-t termel. Igaz, mostanában már éttermekben és vinotékákban is találkozni az „örömborokkal”.

hvg.hu Gasztro

5 dolog a mexikóiak kedvencéről

Szex és New Yok nélkül is a bulik egyik menő itala a poharakban a tequila. Sóval és lime-mal dögösen, vagy egy színes, ütős koktélban, vagy éppenséggel mezítlábasan, a tradíciókat követve csakis önmagában.

hvg.hu Gasztro

Olasz séf mondja meg a tutit

A Dining Guide idén 12. alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legrangosabbat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat. Idén új bírálati rendszer szerint készült a rangsor, és a végső tízes sorrendet egy két Michelin-csillagos külföldi séf állítja fel.

1 2 3 4 5 6 7
240

A címlapról ajánljuk