hvg.hu Gasztro

Magyar pezsgők - körkép

Vajon tart már ott a sokat emlegetett hazai pezsgőforradalom, hogy egyre többen tudatosan válasszanak, és ne csak rutinból döntsenek vagy vakon találgassanak, milyen pezsgővel koccintsanak szilveszter éjjel (is)? Nemrég közel negyven hazai, tradicionális pezsgőt kóstoltunk. A furmintok végeztek az élen.

-t- Gasztro

A drónok és a szerencsehozó szőlő

Gazdagság, boldogság és szerencse vár az újesztendőben azokra, akik szilveszterkor az éjféli óraütések ütemére 12 szem szőlőt megesznek.

hvg.hu Gasztro

Óévbúcsúztató a Városligetben

Malacsütéssel, forraltborral és vodkával búcsúztathatjuk az évet december 29-30-31-én a Városligeti Vajdahunyadvárban. A fesztiválvendég: Orooszország.

hvg.hu Gasztro

A hírügyelet karácsonyi menüje

Engedjék meg, Kedves Olvasóink, hogy megosszuk a karácsonyi hírügyeletesünk esti gasztronómiai kalandját a klaviatúra mellett.

Haulitus Anikó Gasztro

Karácsonyozik a rántott sajt - recept

Az utolsó pillanatban kiderült, hogy az egyik vendég vega? Ne essünk pánikba, mert rántott sajtot biztos eszik. Ennek is meg lehet adni a módját. S ha ráadásul még nem antialkoholista, akkor a körettel is okozhatunk kellemes ünnepi meglepetést.

Fütő Beáta Gasztro

Amikor pezsgőt választunk – beszédes címkék

Bár egyre többen vallják, hogy bármely hétköznap ünnepi lehet, ha pezsgőt bontunk, mégis ilyentájt kerül a legtöbb palack az asztalra. Akár ajándékba vesszük, akár vendéglátásra, otthonra, nagyon nem mindegy, milyen minőségűt, stílusút választunk, melyik méltó valóban az ünnepléshez és az évbúcsúztató koccintásokhoz. A jó döntéshez elég, ha tudjuk, milyen információkat keressünk a címkén.

T.S. Gasztro

Az ír Mikulás is szereti a sört

Az írek többsége úgy tartja, hogy a karácsony éjszakáján érkező Father Christmas szívesen felhajt egy doboz Guinness sört is miközben telerakja ajándékokkal a kiaggatott zoknikat.

-t- Gasztro

Csupa süti

Ehető karácsonyfát készítettek egy indiai luxusszálloda séfjei: minden alkotóeleme sütemény.

Molnár Andor Gasztro

Téli napforduló – pogány örömök italai

Forralt bor, tojáslikőr, grog – sűrűn koccintunk velük karácsony tájékán Ám a ma karácsonyinak tekintett italaink nagy része már akkor is kedvelt téli innivaló volt, amikor a karácsony – mint ünnep – még nem is létezett. Többségüket a téli napfordulóhoz igazodva főzték, fogyasztási szokásaik pedig pogány hagyományokban, leginkább különféle termékenységi rítusokban gyökereznek.

Haulitus Anikó Gasztro

Nincs karácsony bejgli nélkül – fortélyok, recept

Megvan a dédi tuti receptje, de mégsem akar sikerülni a bejglink? Lehet, hogy elfelejtett leírni egy-két trükköt. Tiszteljük a hagyományt, de már a gondolattól is kiráz a hideg, hogy a tányérunkba dől a diós és mákos bejgli? Akkor töltsük másként.

hvg.hu/vendeglatasmagazin.hu Gasztro

Par Excellence 2015

A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az idei díjazottak: Beőthy János, Pátzay István, Csongrádi Csaba, dr. Rohály Gábor, Csíki Sándor.

hvg.hu Gasztro

Falatnyi ünnepek - recept

Az ötujjas evőeszköz már elég régen fel van találva. A régi-új felfedezés gasztro korunkban finger food néven csinált óriási karriert. A nem is kézzel-lábbal, de mindenesetre kézzel bekapkodható falatkák az ünnepek alatti vendégjáráskor is jó szolgálatot tesznek.

-t- Gasztro

Hívj meg egy migránst ebédre!

Befogadás, a terített asztal megosztása egy idegennel, egy menekülttel - a kezdeményezés advent időszakában született, a karácsonyi ünnepre készülő Rómában. Aggiungi un migrante a tavola - egészen pontosan így hangzik olaszul a felhívás, amelynek magyar fordítása: Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál!

hvg.hu Gasztro

Szentek vacsorája

A szentek is tudják, hogy a Balaton télen sincs zárva. Masíroznak a csopaki szőlőhegyre.

T.S. Gasztro

A Felkelő Nap séfje

Az unokaöccse már azt hiszi, hogy a sushi spanyol étel. S hogy ki az a nagybácsi, aki megtévesztette? Nem más, mint a világszerte ismert séf, a katalán származására oly büszke Ferran Adriá, akit a napokban tüntetett ki Akihito japán császár a Felkelő Nap érdemrenddel.

hvg.hu Gasztro

Öten a Bocuse d'Or magyarországi döntőjében - Széll Tamás újra a ringben

A december 13-i selejtezőn 11 versenyzőből öten jutottak tovább a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe, amelyen elindul Széll Tamás, a 2013-as lyoni világdöntőn kiválóan szereplő séf is. A tét nem kisebb, mint hogy ki képviselheti jövőre Magyarországot a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen. 2016 májusában Európa 20 országának legkiválóbb séfjei nálunk versenyeznek.

1
5 6 7 8 9
240

A címlapról ajánljuk