Egy valamivel több mint egykilós fehér szarvasgomba közel nyolcmillió forintos áron kelt el az olasz Piemonte tartományban, a Grinzane Cavour kastélyban rendezett a hétvégén a kapitális gombák hagyományos árverésén. A boldog nyertes egy 89 éves New York-i vendéglős.

Az egy kilót és 50 grammot nyomó fehér szarvasgomba 19 ezer dolláros kikiáltási áron indult, s végül 41 ezer dollárt (31 892 euró) fizetett érte új tulajdonosa, a 89 éves olasz-amerikai Max Giambelli, akinek több vendéglője is van New Yorkban.Az ínyencfalatnak számító, számos étel ízesítéséhez használt szarvasgomba elég ritka, idomított kutyákkal és disznókkal "vadásszák", nem csak Olaszországban, hanem Magyarországon és máshol is. Az eddig talált legnagyobb példány 1,34 kilogrammos volt, s az évente tartott piemonte árveréseken most megdőlt a tavalyi csúcs: akkor 30 ezer eurót fizettek egy ilyen gombáért.Idén 15 "kapitális gomba" került kalapács alá a piemontei kastélyban, és nem csak New Yorkból, hanem Moszkvából is akadt érdeklődő e remek gombára, a műholdas közvetlen kapcsolatnak köszönhetően, amely a Vörös téri GUM-áruházat és a New York-i Four Seasons éttermet is összekötötte a Torino melletti itáliai helyszínnel.A rekordárat elérő szarvasgomba-óriást Piero Cerutti olasz gombaszedő találta, Rex névre hallgató kutyája segítségével Diano d'Alba körzetében, alig néhány kilométerre a Grinzane Cavour kastélytól.Az idei esztendő egyébként a szakértők szerint kedvezett a szarvasgombának és vadászainak, hiszen a tavalyi száraz évvel ellentétben most sokkal jobb a "termés", mert az októberi kiadós esőzések kedvezően hatottak. A szarvasgomba rendkívül jó ízű, és rendkívül nehezen lehet rábukkanni, így méregdrága. Több fajtája van, s ennek megfelelően ára is változó. Magyarországon e gomba kilója - fajtától függően - 20-700 ezer forintba kerül.

(MTI)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!