szerző:
hvg.hu

Új termékekre van szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen az ingatlanpiac növekedésének üteme - vélik az Engel Group ingatlanpiaci szakértői. Idén mindössze ötven loftlakás került piacra Budapesten, ám újabb ilyen jellegű beruházások körvonalazódnak.

Magyarországon egyre kevesebb az igazán jó adottságú, beépíthető terület, s új termékek - mint például a loftlakás - bevezetése nélkül nem tartható az ingatlanpiac növekedési üteme. A vásárlók nyolc százaléka érdeklődik az ipari épületekben lévő lakások iránt - állítják az Engel-csoport ingatlanpiaci szakértői. 

Ami kezdetben néhány amerikai hóbortjának tűnt, mára komoly divatirányzattá vált. Tőlünk nyugatabbra ugyanis egyre több helyen alakítanak át elhagyott gyárakat, csarnokokat loftlakássá. Budapest is ideális terep lehet a loft szerelmesei számára, lepusztult ipari épület ugyanis a Duna mindkét partján bőségesen található.

Az extravagáns luxusra egyelőre nincs tömeges kereslet. Ez érthető is, hiszen az ilyen típusú lakások egyrészt horribilis rezsivel működtethetők, négyméteres, vagy annál is nagyobb belmagasságú, óriási ablakokkal tagolt tereket kell fűteni. A magas rezsi mellet az átlagvevő számára az sem mellékes, hogy 40-100 millió forintot is elkérnek egy-egy loftért.

Az Engel Group először épít loftlakásokat Budapesten. A régi gyárépületek területén kialakított, nagy belmagasságú művészlakások alapkövét októberben rakták le a hajdani Goldberger-gyár ipari műemlékké nyilvánított területén.

A Goldberger-gyár területén a 2007 végére felépülő Sun Palace lakópark 570 lakásából 10-15 loft lesz. A hajdani textilgyár épületét nagy részben lebontják, de az eredeti homlokzati a régi borítással együtt megmarad, belül viszont teljesen új szerkezetet kap, és új falakat is építenek hozzá. A loftokat szerkezetkészen adják át, hogy a leendő tulajdonosok maximálisan a saját elképzeléseik szerint alakíthassák tovább a belső teret.

Lior Harari, az Engel magyarországi ügyvezetője nemrég bejelentette, hogy már talált olyan épületet Budapesten, amelyben újabb loftokat alakíthatnak ki - írja a Népszabadság.

Az egyre újabb és újabb különlegességekre vágyó lakásvásárlók magatartása körvonalakban mindenesetre megjósolható. Lior Harari szerint a vevőknek a hely a legfontosabb. Ez előrevetíti, hogy a belváros felértékelődése visszacsábítja az ingatlanfejlesztőket a százéves bérházakba.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Nyolcmilliárdért vesz luxuslakást az ausztrál sajtómágnás

44 millió dollárért (bő 8,2 milliárd forintért) vásárol luxuslakást Manhattan egyik legelegánsabb környékén Rupert Murdoch ausztrál származású médiamágnás. A vételár, amely nem mellesleg történelmi rekord, még a borsos ingatlanárakhoz szokott New York-iak figyelmét is felkeltette.

MTI Gazdaság

Jövőre 276 milliárd forint jut lakásépítésre

Az otthonteremtési programcsomag még ebben a hónapban a kormány elé kerül. Az országban elsőként Székesfehérváron megvalósított program keretében a lakásokat a piaci árnál alacsonyabb, bruttó 200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásárolhatták meg azok az önkormányzat által kijelölt vevők.

MTI Gazdaság

Nincs túl a válságon a budapesti ingatlanpiac

Túlkínálat jellemezi a budapesti lakáspiacot, amely továbbra sem jutott túl a tavalyi támogatásszigorítás okozta keresleti sokkon, miközben a megkezdett fejlesztések miatt továbbra is bővül a kínálat - derül ki a GKI Gazdaságkutató ingatlanpiaci felméréséből.