szerző:
MTI

Három befektető adta be pályázatát a Hungexpo Rt. többségi részvénycsomagjának megvásárlására kedden - közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a privatizációs szervezet 2004. augusztus 2-án írt ki nyilvános, kétfordulós, előminősítéses pályázatot a Hungexpo Rt. 77 százalékos, 2,413 milliárd forint névértékű állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítésére.

A Hungexpo Rt. privatizációjára - a GL Events, a Demján Sándor által irányított TriGránit Fejlesztési Részvénytársaság, a West End Beruházó és Kereskedelmi Részvénytársaság konzorciuma; a Carion Holding Vagyonkezelő és Szolgáltató Rt., az ECE Projektmanagement Budapest Kft., a V.H.V. Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Hungexpo Rt. MRP Szervezete és az Airport Cargo Center Ingatlanfejlesztő és Ingatlanhasznosító Kft. konzorciuma, valamint az Expo Projekt Kft., az Expomedia Group Plc. és a Wallis Ingatlan Rt. Konzorciuma - adta le ajánlatát a 125 millió forint pályázati biztosíték kíséretében.

A pályázatoknak tartalmazniuk kellett egy kiállítás- és rendezvényközpont kialakításának tervét. Az ÁPV ugyanakkor a befektetőre bízza annak eldöntését, hogy a jelenlegi, vagy egy új helyszínen valósítja meg a pályázatban kötelezően előírt fejlesztéseket.

A kiírás szerint az ÁPV olyan befektetőcsoportot keres, amely képes, és vállalja a Hungexpo marketingkommunikációs, kiállítás- és rendezvényszervezési tevékenységének, valamint az e célt szolgáló ingatlanoknak a fejlesztését a jelenlegi helyen vagy egy új területen.

A pályázat megengedi, hogy az új tulajdonos 30 kilométeres körzetben máshová telepítse a kiállítási területet, és a jelenlegi kőbányai ingatlant más célokra hasznosítsa. Áthelyezés esetén 4,5 éve lenne a vevőnek az új vásárváros létrehozására, s addig a meglévőt kellene üzemeltetnie. A pályázóknak legalább ötéves fejlesztési elképzeléseiket is ismertetniük kell ajánlatukban, annak érdekében, hogy Budapest a régióban versenyképes vásárvárossal rendelkezzen.

A tranzakció összetett befektetői-szakmai struktúrát céloz meg. Ezt biztosította, hogy a jelentkező befektetőcsoportok tagjai között egy komoly kiállítás- és rendezvényszervezői referenciákkal rendelkező társaságnak is lennie kellett, egy másiknak ingatlanfejlesztési tevékenységet kellett folytatnia.

Ennek megfelelően komoly érdeklődés mutatkozott a tender iránt, szeptember végén hat befektetői csoport nyújtotta be részvételi jelentkezését a Hungexpo többségi tulajdonára kiírt pályázatra, mind a hat pályázó megfelelt a kiírás szakmai feltételeinek.

A pályázatokat értékelő bizottság először az ajánlatok szakmai tartalmát értékeli. Ebben szerepel az üzleti terv és a beruházások megalapozottsága, időbeli ütemezése; a kiállítás- és rendezvényszervezési koncepció; a kiállítás helyszíneinek megközelíthetősége; a kiállítási helyszín fejlesztési programja és a pályázó szakmai háttere, referenciái.

A bizottság csak azon pályázók árajánlatát bontja fel, akik elérték a legmagasabb szakmai színvonalú ajánlat pontértékének 60 százalékát. Az árajánlat - amelynek értékelési súlya 70 százalék - és a szakmai ajánlat - amelynek értékelési súlya 30 százalék - összesítése után az utolsó helyezettet már nem hívja meg az ÁPV a második fordulóba, így csak a többiek módosíthatják árajánlataikat.

A pályázókkal az ÁPV közli az első forduló részeredményét és így a második fordulóban az eredeti szakmai ajánlat pontszáma és a módosított árajánlat összesítése után választja ki a győztes pályázót. A verseny és a tranzakció sikere érdekében az ajánlatok tartalmáról az ÁPV az eredményhirdetésig nem ad tájékoztatást.

A privatizációs folyamat lezárulása – várhatóan február második fele - után részletesen ismertetik a pályázatokat és a döntés körülményeit - ígéri közleményében az ÁPV.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gazdaság

A Hungexpo 51 százalékát privatizálják, döntés márciusban

A Hungexpo Rt. pénteki rendkívüli közgyűlése elfogadta az újonnan létrejövő Hungexpo Vásár- és Kiállításszervező Rt. tőkeemeléssel végrehajtandó privatizációjának pályázati kiírását és mellékleteit, amely alapján a cég 51 százaléka kerülhet magánkézbe - mondta Barabás János, a Hungexpo Rt. vezérigazgatója.