szerző:
MTI

Győrben – részben önkormányzati, részben állami forrásból, részben vállalkozói tőkéből - 35 milliárd forint értékű beruházás indul az idén - közölte a város polgármestere szerdán Győrött.

A város saját beruházásban kétszer kétsávos aluljáró építését kezdi meg a Budapest-Bécs közötti vasútvonal alatt. A közel 4 milliárd forintos beruházás összeköttetést teremt a belváros és a nádorvárosi terület között és várhatóan enyhít a település közlekedési gondjain - mondta Balogh József egy fórumon gazdasági vezetők előtt. Az önkormányzati és állami forrásból létesülő fejlesztések közül a városvezető kiemelte a szennyvíztisztítót, amelynek teljes költsége 5,3 milliárd forint. Ugyancsak állami támogatással kezdi meg az önkormányzat a zsinagóga rekonstrukcióját a belváros közelében, továbbá kulturális és sportcentrum építését a szentiváni városrészben.
 
Folytatják a lakóépületek energiatakarékos felújítását és a lakóházak azbeszt mentesítését. Az előbbire 750 millió forintos, az utóbbira a tervek szerint 600 millió forintot költenek. Állami beruházásként hozzák tető alá a táblabíróság épületét Győrött egymilliárd forintos költséggel, s megépítik a Győrt Székesfehérvárral összekötő 81-es főút városi bevezető szakaszát.

Vállalkozói tőkéből létesül az Árkád bevásárlóközpont a Rába gyár volt telephelyén. A 26 ezer négyzetméteres kereskedelmi létesítmény 10-12 milliárd forintért épül meg. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat a legnagyobb munkáltató. A városi intézményhálózatban 6000 embert foglalkoztatnak. A 35 milliárd forintos éves költségvetésből 18 milliárdot tesz ki a bér és a személyi jellegű kifizetés. Az év folyamán 100-150-nel csökkentik a foglalkoztatottak  létszámát  elsősorban a nyugállományba helyezések révén. A fórum résztvevőinek felvetésére reagálva a polgármester jogosnak ítélte a kiskereskedők abbéli aggályait, hogy a kereskedelmi központok elszívják tőlük a vásárlókat. Hozzátette azonban, hogy a nagy kereskedőláncok alacsonyabb árai a lakosság érdekeit szolgálják.

A Győr megyei kereskedelmi és iparkamara képviselői hozzászólásukban szorgalmazták egy újfajta szakképzési struktúra kialakítását, mondván a város iparszerkezete átalakult, s ehhez kell igazodni a képzésnek. Egyúttal felajánlották közreműködésüket a 2010-ig terjedő időszak fejlesztési koncepciójának kimunkálásában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gazdaság

Győr versenyben az Audi-szerszámgyárért

Az Audi a közeljövőben dönt egy közép-európai szerszámgyár létesítésének helyszínéről - közölte Jürgen Lunemann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója szerdán.

Gazdaság

Német modellvasutasi állásokat telepítenek Győrbe

A játékvasutakat gyártó német Märklin cég a magas munkaköltségek miatt 2005 végéig 400 munkahelyet szüntet meg göppingeni központi üzemében, a megszüntetett munkahelyek egy részét Magyarországra telepíti.