szerző:
MTI

Győrben – részben önkormányzati, részben állami forrásból, részben vállalkozói tőkéből - 35 milliárd forint értékű beruházás indul az idén - közölte a város polgármestere szerdán Győrött.

A város saját beruházásban kétszer kétsávos aluljáró építését kezdi meg a Budapest-Bécs közötti vasútvonal alatt. A közel 4 milliárd forintos beruházás összeköttetést teremt a belváros és a nádorvárosi terület között és várhatóan enyhít a település közlekedési gondjain - mondta Balogh József egy fórumon gazdasági vezetők előtt. Az önkormányzati és állami forrásból létesülő fejlesztések közül a városvezető kiemelte a szennyvíztisztítót, amelynek teljes költsége 5,3 milliárd forint. Ugyancsak állami támogatással kezdi meg az önkormányzat a zsinagóga rekonstrukcióját a belváros közelében, továbbá kulturális és sportcentrum építését a szentiváni városrészben.
 
Folytatják a lakóépületek energiatakarékos felújítását és a lakóházak azbeszt mentesítését. Az előbbire 750 millió forintos, az utóbbira a tervek szerint 600 millió forintot költenek. Állami beruházásként hozzák tető alá a táblabíróság épületét Győrött egymilliárd forintos költséggel, s megépítik a Győrt Székesfehérvárral összekötő 81-es főút városi bevezető szakaszát.

Vállalkozói tőkéből létesül az Árkád bevásárlóközpont a Rába gyár volt telephelyén. A 26 ezer négyzetméteres kereskedelmi létesítmény 10-12 milliárd forintért épül meg. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat a legnagyobb munkáltató. A városi intézményhálózatban 6000 embert foglalkoztatnak. A 35 milliárd forintos éves költségvetésből 18 milliárdot tesz ki a bér és a személyi jellegű kifizetés. Az év folyamán 100-150-nel csökkentik a foglalkoztatottak  létszámát  elsősorban a nyugállományba helyezések révén. A fórum résztvevőinek felvetésére reagálva a polgármester jogosnak ítélte a kiskereskedők abbéli aggályait, hogy a kereskedelmi központok elszívják tőlük a vásárlókat. Hozzátette azonban, hogy a nagy kereskedőláncok alacsonyabb árai a lakosság érdekeit szolgálják.

A Győr megyei kereskedelmi és iparkamara képviselői hozzászólásukban szorgalmazták egy újfajta szakképzési struktúra kialakítását, mondván a város iparszerkezete átalakult, s ehhez kell igazodni a képzésnek. Egyúttal felajánlották közreműködésüket a 2010-ig terjedő időszak fejlesztési koncepciójának kimunkálásában.

Gazdaság

Győr versenyben az Audi-szerszámgyárért

Az Audi a közeljövőben dönt egy közép-európai szerszámgyár létesítésének helyszínéről - közölte Jürgen Lunemann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója szerdán.

Gazdaság

Német modellvasutasi állásokat telepítenek Győrbe

A játékvasutakat gyártó német Märklin cég a magas munkaköltségek miatt 2005 végéig 400 munkahelyet szüntet meg göppingeni központi üzemében, a megszüntetett munkahelyek egy részét Magyarországra telepíti.