Egy beteg halála összefüggésbe hozható azzal, hogy az AstraZeneca koleszterinszint-csökkentő készítményét, a Crestort szedte – állítja a Financial Times.

A esetről a harmadik legnagyobb európai gyógyszergyár világszerte tájékoztatta a szakhatóságokat, ám szóvivője szerint a haláleset körülményei „komplikáltak”, s a cég szerint a Crestor biztonságossági jellemzői hasonlóak a többi statin típusú koleszterin-csökkentő készítményéhez - írja a Világgazdaság.

A statinok izomsorvadásra hajlamosítanak, ez okozhatta a beteg halálát is. A Crestort ma világszerte mintegy 14 millióan szedik. Ez az angol–svéd társaság legfontosabb új szere, de az amerikai gyógyszerhivatal tavalyi figyelmeztetése nyomán hatását biztonságossági megfontolásból fokozottan ellenőrizik.

A Financial Times nyomán a lap a napokban beszámolt a Boehringer Ingelheim AIDS elleni gyógyszerének nem kielégítő eredményeiről is. A társaság közölte a lappal: az FT állításával szemben közzétették a kísérlet tapasztalatait, s azok kedvezőek voltak. Az ugandai kísérlet során mintegy felével kevesebb esetben adták át a kórt az AIDS-es kismamák magzataiknak. A szert jól tolerálták később az anyák és újszülötteik is.