szerző:
MTI

Az új román kormány azt fontolgatja, hogy a jelenlegi 19 százalékról 20-ra emeli az általános forgalmi adó kulcsát, mert minden jel szerint csak így lehet ellensúlyozni a személyi jövedelemadó és a társasági nyereségadó csökkentése miatt várható bevételkiesést - idézi a pénzügyminisztert az Adevarul.

Románia új kormánya december 29-én hagyta jóvá az egységes, egykulcsos személyi jövedelemadót és társasági nyereségadót. Eszerint 2005. január 1-jétől az adókulcs egységesen 16 százalék. A társasági nyereségadó kulcsa eddig 25 százalék volt, a személyi jövedelemadó kulcsa 18-40 százalék között mozgott.

Bár a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) alapvetően jónak tartja az adóreformot, az ország IMF-képviselője felhívta a figyelmet a költségvetési hiány túllépésének veszélyére. Az IMF számításai szerint az adókulcsok csökkentése a hazai össztermék 1 százalékával csökkenti a költségvetés bevételeit, ezért szükség van bizonyos termékek jövedéki adójának és áfájának emelésére.

A román kormány és az IMF szakértői január 26-án kezdik meg az egyeztetést az adókulcsok emeléséről.
   
A bevételek csökkenésének ellensúlyozására a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök vezette kormány egyelőre elhalasztotta a társadalombiztosítási hozzájárulás kilátásba helyezett csökkentését is a jelenlegi 49,5 százalékról 39,5 százalékra.
 

hvg.hu Gazdaság

Egységes, 16 százalékos adókulcs Romániában

Az adóreform keretében január elsejétől 16 százalékra csökkentik az szja-t és a társasági adót Romániában. A továbbiakban járulék- és áfacsökkentést is terveznek - jelentette be Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök.

MTI Gazdaság

A tavalyi a román gazdaság éve volt

Egyértelműen a tavalyi év tekinthető a rendszerváltás óta eltelt időszak legkedvezőbb évének a román gazdaság számára - olvasható az Erdélyi Riport legújabb számában.