szerző:
MTI

Az új román kormány azt fontolgatja, hogy a jelenlegi 19 százalékról 20-ra emeli az általános forgalmi adó kulcsát, mert minden jel szerint csak így lehet ellensúlyozni a személyi jövedelemadó és a társasági nyereségadó csökkentése miatt várható bevételkiesést - idézi a pénzügyminisztert az Adevarul.

Románia új kormánya december 29-én hagyta jóvá az egységes, egykulcsos személyi jövedelemadót és társasági nyereségadót. Eszerint 2005. január 1-jétől az adókulcs egységesen 16 százalék. A társasági nyereségadó kulcsa eddig 25 százalék volt, a személyi jövedelemadó kulcsa 18-40 százalék között mozgott.

Bár a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) alapvetően jónak tartja az adóreformot, az ország IMF-képviselője felhívta a figyelmet a költségvetési hiány túllépésének veszélyére. Az IMF számításai szerint az adókulcsok csökkentése a hazai össztermék 1 százalékával csökkenti a költségvetés bevételeit, ezért szükség van bizonyos termékek jövedéki adójának és áfájának emelésére.

A román kormány és az IMF szakértői január 26-án kezdik meg az egyeztetést az adókulcsok emeléséről.
   
A bevételek csökkenésének ellensúlyozására a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök vezette kormány egyelőre elhalasztotta a társadalombiztosítási hozzájárulás kilátásba helyezett csökkentését is a jelenlegi 49,5 százalékról 39,5 százalékra.
 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Egységes, 16 százalékos adókulcs Romániában

Az adóreform keretében január elsejétől 16 százalékra csökkentik az szja-t és a társasági adót Romániában. A továbbiakban járulék- és áfacsökkentést is terveznek - jelentette be Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök.

MTI Gazdaság

A tavalyi a román gazdaság éve volt

Egyértelműen a tavalyi év tekinthető a rendszerváltás óta eltelt időszak legkedvezőbb évének a román gazdaság számára - olvasható az Erdélyi Riport legújabb számában.