A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján közli a magánszemélyek által lakásvásárlásához, -bővítéshez és felújításhoz felvehető hitelek összehasonlító táblázatait, illetve az állami hitelkamat-támogatás igénybe vételének feltételeit.

A PSZÁF felhívja a figyelmet arra, hogy a táblázatokban bankonként és hiteltípusonként feltüntetett díjak és terhek mellett rendszerint az ügyfelet terhelik a hitelkérelem kapcsán beszerzendő okiratok költségei, illetve a hitelszerződés közokiratba foglalásának költsége is. Ezen többletköltségek mértékéről a hiteligénylés során szerezhet pontos információt az ügyfél, a bankok hirdetései ezeket általában nem tartalmazzák - írja a Napi Gazdaság.

A döntéshez nem árt figyelembe venni más tényezőket is, például az előtörlesztési feltételeket és díjakat, az egyes, hitelösszegre vetített díjtételeket (pl. kezelési költség, folyósítási jutalék), a további, esetlegesen felmerülő költségeket (értékbecslés, szerződésmódosítás külön felszámítandó díjai, stb.), a kiegészítő szolgáltatásokat (pl. hitelfedezeti életbiztosítás) és az intézmény elérhetőségét.

A devizahitelek kamatperiódusa jellemzően jóval rövidebb, mint a forinthiteleké, vagyis általában 3, 6, 12 hónapos időszakonként vizsgálják felül az alkalmazott kamatlábat a bankok, szemben a hazai fizetőeszközben felvett kölcsönöknél megszokott 1, 5, 10 évvel. Fontos tudni, hogy az alkalmazott hitelkamatláb az adott deviza pénzpiaci kamatszintjéhez illeszkedik, azaz például a svájci jegybank kamatdöntései közvetlenül hathatnak a svájci frankban felvett hitelek törlesztőrészletének alakulására.

A kamat mellett az árfolyamváltozás is kockázatot jelent - ezt teljes egészében az ügyfél viseli - de a devizavételi és -eladási kurzus különbségére sem árt odafigyelni. A devizában meghatározott és nyilvántartott hitelösszeg folyósítása és törlesztése általában forintban történik. Folyósításkor a hitelintézetek jellemzően devizavételi árfolyamot alkalmaznak. A törlesztőrészletek megfizetésekor devizaeladási árfolyamon az esedékes törlesztéshez szükséges összegben devizát adnak el az adósnak.

Feltüntették a Teljes Hiteldíjmutatót (Oldaltörés)

A két árfolyam közötti különbség nagyságát a hitelintézet szabadon állapíthatja meg, mértéke változhat, akár 2-3 százalék is lehet. Egyes konstrukciók lehetővé teszik a devizában történő folyósítást, illetve törlesztést is, ami azoknak jelenthet megoldást, akik rendszeresen az adott devizában tesznek szert bevételre.

A devizaalapú jelzáloghitelekkel kapcsolatos ajánlatokban feltüntetett THM értékek 5 millió forint összegű, 20 év futamidejű, egyenletes törlesztésű hiteltermékekre meghatározottak, nem tükrözik a hitel árfolyam- és kamatkockázatát.

A táblázatban szereplő konstrukciók esetén a hitelintézetek a törlesztőrészletek számítására kétféle módszert alkalmaznak, az annuitás számítás módszerét, illetve a lineáris törlesztési módot.

A devizaalapú hitel - jellemzően havi gyakoriságú, devizában meghatározott - törlesztőrészletei, az adott kamatperióduson vagy ügyleti éven belül, az annuitás számítás módszerét alkalmazva egyenlő összegűek, azonban eltérő devizanemben történő teljesítés esetén a teljesítéskori devizaárfolyamtól függően változhatnak. A devizában kifejezett, egyenlő nagyságú törlesztőrészletek hónapról hónapra változó összegű tőke és kamat összeget, valamint havi kezelési költséget tartalmaznak.

Lineáris törlesztési mód esetén pedig a devizában kifejezett törlesztőrészletek (az azonos összegű tőketörlesztés és változó összegű kamat) a futamidő előrehaladtával jellemzően csökkennek. (Azonban nagyobb mértékű kamatemelkedés esetén, főleg a futamidő elején - a kamatteher növekedése miatt - akár nőhetnek is a törlesztőrészletek.)


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Árcsökkenés a lakáshiteleknél

Az elmúlt napokban több hitelintézet is csökkentette lakáshiteleinek kamatait. A változások elsősorban a forint alapú, támogatott konstrukciókat érintették, ám történtek módosítások a deviza alapú termékeknél is.