szerző:
MTI

A bevezetendő energiatanúsítvány adna igazolást az épület energiaszükségletéről, külső szigeteléséről, a fűtőberendezésekről, a szellőztetésről, a melegvíz előállításról, az alkalmazott energiahordozók vizsgálatáról. A zöldkártya 2006 januárjától lesz kötelező.

Épületenergetikai tanúsítási rendszert kell bevezetni az EU-tagállamokban 2006 januárjában, ami ismerteti az újonnan épült lakóépület energiafelhasználását - mondta Leitner József, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnökhelyettese. A használt lakások adás-vétele esetében várhatóan három éves moratóriumot vezetnek be, és csak 2009-től lenne kötelező a tanúsítás.
 
A tanúsítás ára lakásonként átlagosan 40 ezer forint körül alakulhat, ám például egy több száz lakásos panelházban ennek ötöde, míg egy családi ház esetében ennek többszöröse is lehet. Az OLÉH tervezi, hogy ajánlást tesz közzé a tanúsítást végzők számára. Az energiatanúsítvány az elképzelések szerint nem lenne visszavonható, legalább 10 évig érvényes lenne, ám ha egy épületben kicserélik a nyílászárókat, akkor újat kellene készíteni. 

Az EU épületenergetikai irányelv mögött az a gondolat áll, hogy a jól hőszigetelt és korszerű fűtési rendszerrel ellátott épületek kevesebb energiát fogyasztanak, így minden érintett költségeket takaríthat meg, és nem elhanyagolható a környezetvédelmi hatás sem.

Az OLÉH elnökhelyettese szerint nem elhanyagolható szempont a környezetvédelem, mert ily módon jobb minőségű, kevésbé környezetszennyező, energiatakarékos fűtőrendszerek és berendezések kerülnének az épületekbe. Ezt a célt erősítené a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések építésjogi szabályozása is.

"Az energia tanúsítvány a lakáspiacra is hatással lesz, mivel világossá válik egy új ingatlan beruházásnál, hogy mennyire energiatakarékos, és a rossz hatásfokú lakások, irodák kevésbé lesznek piacképesek" - fűzte hozzá.
 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Kötelező zöldkártya lakásoknak 40 ezer forintért

A gépjárművek zöldkártyájához hasonló igazolást, úgynevezett energiapasszust kapnak 2006-tól a magyarországi lakások – értesült a Népszabadság. A bizonyítvány kiváltása szakértői becslések szerint legalább 40 ezer forintos többletköltséget ró majd az ingatlantulajdonosokra.