szerző:
MTI

A The Bank of New York (BNY) - speciális letétkezelőként - 33,69 százaléknyi részvénnyel és - a szavazati korlát miatt - 25 százalék befolyással rendelkezik az OTP Bank Rt.-ben.

A The Bank of New York a Magyar Tőkepiacban közölte, hogy június 1-jén 94.342.892 darab OTP részvényt kezelt. A The Bank of New York nem tulajdonosa az OTP-részvényeknek, de speciális letétkezelői minőségében bejegyezték a részvénykönyvbe. A BNY legfeljebb 25 százalékkal szavaz megbízói helyett a bank közgyűlésén.

A The Bank of New York (BNY) és az OTP Bank megállapodása az angol jog alapján, 1995-ben köttetett a Magyarországon kívül kibocsátott OTP-részvények letétkezelésére. A Global Depositary Receipt (globális letéti igazolás, GDR) programban részt vevők OTP-GDR-ek, s így OTP Bank részvények tulajdonosai. A BNY így nem tulajdonosa a banknak, csupán letétkezelője, illetve ügynökként jár el.

A BNY mint letétkezelő az OTP-GDR tulajdonosok javára 2005. június 1-jén 94 342 892 darab OTP-részvényt kezelt, ami - tekintettel arra, hogy az OTP Bank alapszabálya szerint egy részvényes legfeljebb 25 százalékkal szavazhat -, 25 százalékos befolyásnak felel meg.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2005. május 27-én engedélyezte, hogy a The Bank of New York 10 százalékot meghaladó, de 50 százalékot el nem érő részesedést szerezzen az OTP Bankban. Az engedély feltételes, a banknak 90 napon belül be kell nyújtania a részesedés megszerzéséhez szükséges dokumentumokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Befektetés

Mellőzné az állampapírokat az OTP

Az állampapírokban a mai hozamszintek mellett nem sok fantáziát látunk, inkább az éven belüli futamidejű kincstárjegyeket ajánljuk, a befektetési alapok közül pedig a pénzpiaci alapot - írták májusi jelentésükben az OTP elemzői.