szerző:
MTI

Elemzők szerint a miniszterelnök által bejelentett adóintézkedések egyelőre nehezen ítélhetők meg. A jövőre kieső adóbevételek kompenzációja és ezen keresztül az államháztartás pozíciója növeli az eurózóna csatlakozással kapcsolatos kétségeket.

"Az adócsökkentés rendben van mint cél, azonban egyelőre kevés információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kieső bevételeket kompenzáló kiadáscsökkentésekről határozott véleményt lehessen formálni" - mondta Kovács György, a Budapest Economics közgazdásza.

Újabb bizonytalanságokat szülhet

Kovács kifejtette, a kormány 200 milliárd forintra teszi a jövő évi költségvetésben a kieső adóbevételek nettó hatását, nehéz megítélni, hogy a minisztériumok költségvetésének további lefaragása mennyiben tudja ezt ellensúlyozni. Mindez újabb bizonytalanságokat visz a jövő évi költségvetésbe. A bérterhek csökkentése szintén üdvözlendő szándék - tette hozzá a közgazdász -, azonban ennek előfeltétele lenne a nagy elosztórendszerek reformja is.

"A miniszterelnök adózással kapcsolatos bejelentései az euró bevezetése szempontjából inkább újabb bizonytalanságot jelentenek" - vélekedett Pintér András, az IEB közgazdásza. Az eurózónához való csatlakozás kritériumrendszerének teljesítésében eddig is az államháztartási hiány leszorítása jelentette a legnagyobb rizikót, s az adóbevételek jövő évre várt csökkenése - 200 milliárd forint - az államháztartási hiányt nagyjából további egy százalékkal növeli - tette hozzá.

Nem adóreform

A közgazdász szerint a miniszterelnök javaslata nem nevezhető adóreformnak, nem hoz gyökeres változást az adórendszerben. Az intézkedések azonban hozhatnak némi, minimális elmozdulást a versenyképesség javulása területén.

Az áfa-kulcsok csökkentése egyrészt az infláció csökkenésének irányába hat, azonban az árak általában lefelé rugalmatlanok - nehezebben csökkennek, mint emelkednek -, s számos termék esetében a jövedéki adó emelése kiolthatja az áfa-csökkentés hatását. Összességében így az infláció várhatóan nem reagál az intézkedéscsomagra - tette hozzá a közgazdász.

Ha a minimálbér emelése végigszalad a bérskálán, az a reálbérek emelkedését idézheti elő, ez visszavetheti a lakosság megtakarítási pozícióját. Ez, valamint az államháztartás bizonytalan helyzete romló folyó fizetési mérleghez vezethet, ami megnehezítheti az államadósság finanszírozását - mondta Pintér András.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány kicsomagolta adóreformját

Az általános forgalmi adó felső kulcsa 20 százalékra csökken jövőre, kisebb lesz az szja felső kulcsa, és bevezetik a 100 millió feletti értékű ingatlanok luxusadóját a kormány elképzelése szerint - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.