szerző:
MTI

Körülbelül 40 milliárd euró a magyar állam devizaadóssága jelenleg, lényegesen több, mint 1995-ben, de a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya hozzávetőleg annyi, mint 10 évvel ezelőtt – közölte Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy vasárnapi rádióműsorban.

„Nagyon bonyolult kiszámítani, de körülbelül 40 milliárd euró adevizaadóssága ma a magyar államnak, ami lényegesen több egyébként, mint 1995-ben volt, euróban, de közben a bruttó hazai termék is növekedett, tehát a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya az ma körülbelül annyi – 30-35 százalék – mint 1995-ben volt" – mondta a jegybank elnöke a közszolgálati rádió Vasárnapi Újság című műsorában a devizaadósság mértékét firtató kérdésre.

Ebben az a szomorú, hogy 1995 után gyorsan csökkent ez az arány, úgy látszott, hogy stabilizálódnak a külső pénzügyek, majd utána 2002-ben kezdett növekedni nagyon gyorsan ez az adósság – tette hozzá Járai Zsigmond, akit azzal összefüggésben kérdeztek, hogy a héten a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet rontott Magyarország hitelbesorolásán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Itthon

Járai: inkább rossz irányba megyünk

Járai Zsigmond szerint csak 2007-től lehet elkezdeni a valódi felkészülést az euróhoz való csatlakozási folyamatban, ezért marad másfél év a hiány lefaragására."Sem az idén, sem jövőre (…) semmilyen változás nem lesz, sőt inkább rossz irányba megyünk” - vélekedett a jegybankelnök az MTV Este c. műsorában.

MTI Gazdaság

Járai: kemény reformok kellenek az euró bevezetéséhez

Kemény reformok kellenek a maastrichti kritériumokhoz, az euró bevezetéséhez, az államháztartásban "durva átalakításra" lenne szükség, csökkenteni kell a költségvetés finanszírozási igényét - mondta Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden Budapesten a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén.

MTI Gazdaság

Járai: gazdasági káosz fenyeget

Az ikerdeficit miatt a magyar a világ egyik legsebezhetőbb gazdasága, ami gazdasági káoszhoz vezethet - jelentette ki Járai Zsigmond szerdán Egerben.

Gazdaság

Gyengült a forint Járai bejelentésére

Járai Zsigmond jegybankelnök hétfőn bejelentette - hogy a korábbi tervekkel ellentétben - az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) tervezett mintegy 1,7 milliárd eurós külföldi kötvénykibocsátásából befolyó összeget nem a bankközi piacon váltják át forintra, hanem az MNB végzi a konverziót.

MTI Gazdaság

Járai: lehetetlen az euró 2010-es bevezetése

Járai Zsigmond szerint teljességgel lehetetlen az euró 2010-es bevezetése, mert ahhoz olyan mélyreható változtatásokra lenne szükség az államháztartásban, amelyekre a közeljövőben az MNB nem lát esélyt.

MTI Gazdaság

Járai további kockázatokat lát a jövő évi költségvetésben

Járai Zsigmond további kockázatokat lát az államháztartásban a 2006-os költségvetés tervezete alapján. A jegybankelnök szerint 2010-től biztosan nem vezetik be nálunk az eurót. A kamatemelést Járai nem zárja ki, az infláció alakulását azonban jónak nevezte.

hvg.hu Gazdaság

Járai Zsigmond 14 pontja

Járai Zsigmond, az MNB elnöke nemrég a Világgazdaság c. lapban fejtette ki augusztus 8.-án azt a költségvetési és monetáris politikával szemben támasztott 14 követelményt, amelyeknek teljesítésével Magyarország kegyensúlyozott fejlődést, versenyképes gazdaságot tud majd magáénak mondani. A cikk rövidített változatát közöljük.