szerző:
hvg.hu

A loftirodák nyugat-európai és tengerentúli konjunktúrája után, harminc évvel később, nálunk is egyre divatosabbak a cégarculatra szabható bérlemények. A régi ipari épületek fejlesztésével kialakított loftiroda a szabadság érzetét kelti, egyedi munkakörnyezetet teremt. De vajon racionális-e?

A loft a funkciójukat vesztett régi gyárépületek, raktárak legfelső, tető alatti szintjeinek irodaként és lakásként történő hasznosítása során, az 1970-es évek Angliájában született. A tömegesen bezárt ipari épületekben rejlő piaci lehetőséget az ottani fejlesztők hamar felismerték – idézi fel a már történelmi értékű időszakot Takács Róbert, az ingatlanforgalmazó Eston International Rt. vezető tanácsadója.

Mozdulatlan bérleti díjak
A piacelemző cégek adatai szerint az idei irodabérleti átlag díjak az első osztályú („A” kategóriájú) irodák esetében havi 13-16 euró négyetméterenként, míg a másodosztályúaké („B” kategóriásaké) havi 10-12,5 euró/négyzetméter között mozognak. A tavalyi évhez hasonlóan a különböző bérleti kedvezmények (pl. bérletidíj-mentes időszak, költözési hozzájárulás) azonban idén még mindig általánosnak mondhatók. Ennél 25-30 százalékkal alacsonyabb díjat kérnek a loftirodák négyzetméteréért.
Természetesen emellett még havi üzemeltetési díjat is le kell tenni a bérlő cégeknek: ennek általános mértéke havi nettó 2,90-3,20 euró/négyzetméter között van. Mivel jövőre az irodakínálat jelentős bővülésére lehet számítani (közel 200 ezer négyzetméter), a bérleti díjak az Eston előrejelzése szerint továbbra is ezen a szinten maradnak.
A loftépületek lakás és irodai funkciója egy idő után kibővült, és a szórakoztatóiparban is kezdtek teret nyerni úgy Londonban, mint más angol városokban, de elterjedtek Németországban, Hollandiában, és az Egyesült Államokban is. Ami a szakember szerint nemcsak a lakás-, iroda- és egyéb helyiséghiánnyal, valamint a „loft-terek” optimális kihasználhatóságával, hanem azzal is magyarázható, hogy a szűken vett funkcionalitáson túl egyfajta életérzést is sugároznak. A tágas, a tulajdonos fantáziája szerint tagolható és berendezhető belső terek sokakban a szabadság érzetét keltik.

Üzemből irodaház

Magyarországon az első loft beruházások az utóbbi öt évben kezdtek megjelenni. Az irodapiacon elsőként egy, a budai Bocskai út végén lévő, textilüzemként, majd vegyi üzemként hasznosított gyárépület-együttes újult meg az AP Sundance Kft. fejlesztése révén. A 90 éves épület Dorottya Udvarként jelent meg a piacon. A leromlott állagú, egykori raktár- és gyárépület beruházása példaértékű volt: a cég két esztendő leforgása alatt 6,75 milliárd forintos fejlesztéssel, az ipari ingatlan épületeinek jó részét meghagyva, 27 ezer négyzetméter alapterületű, korszerű irodaházat alakított ki.

A fejlesztő cég elképzelése, amely szerint egyterű, nagyméretű, akár 2000-2500 négyzetméteres irodaegységeket kínált a kreativitást fontos szempontnak  tekintő cégek számára, sikeres stratégiának bizonyult. Az épület rövid időn belül, havi 13,5 eurós négyzetméteráron bérlőkre talált (1 euró = 252 forint), és a cégek a saját képükre formálták a hatalmas tereket.

Természetesen a „loft jegyek” mellett az épület magán hordozta a legkorszerűbb irodákra jellemző jegyeket is. Ilyen volt például a kiépített belső udvar és park, valamint a rendkívüli telekommunikációs lehetőség: a bérlő cégek három optikai kábelszolgáltató között választhatnak. Emellett az irodaházban étterem, postahivatal és egyéb szolgáltatások, valamint 600 férőhelyes mélygarázs üzemel.


Call center és kreatívok (Oldaltörés)


Tovább bővítette a hazai loftirodák kínálatát egy magyar befektetői csoport, a Wallis Ingatlan Rt., amely a főváros IX. kerületében, a Máriássy u. 5-7. szám alatt vásárolta meg az 1920-as években épült volt borjúvásárcsarnok épületét. A fejlesztés két ütemből áll: a régi iparépület teljes revitalizációjából, és korszerű loftirodává alakításáról, valamint annak közvetlen szomszédságában egy új, modern irodaház építéséből. Az összterület 8800 négyzetméter, az irodaházak alatt és a terület Könyves Kálmán körút felőli oldalán egy 117 férőhelyes mélygarázs is létesül.


Máriássy loft. A volt borjúvásárcsarnok-
ban modern loftirodákat alakítottak ki.
© dtz.com
A napokban átadandó beruházás értéke 2,6-2,8 milliárd forint között van. Siklósi Ákos, az ingatlanforgalmazó DTZ vezető tanácsadója elmondta: a régi épület kialakításakor a fejlesztő az irodai hasznosítást tekintve alapvetően két bérlői szegmenst célzott meg. Egyrészt a költséghatékony megoldásokat előnyben részesítő, egyterű irodatereket igénylő, call centert, back-office-t  működtető cégeket, másrészt az egyedi és trendi kivitelezést kedvelő, a cég arculatára szabható irodai tereket preferáló, kreatív vállalkozásokat.

Több hely jut egy dolgozóra

Ugyanakkor a Máriássy loft alternatívát jelenthet olyan bérlők számára is, akik bemutatóterem céljára, vagy egy ingatlanon belül létrehozható kombinált kereskedelmi és irodai funkcióra akarnak igénybe venni egyedi jellegű ingatlanokat.

Az 1927-ben emelt, volt vásárcsarnok épületét a fejlesztő cég napjaink követelményeinek megfelelően korszerűsítette: s a védett csarnoképület stílusos átalakításával közel 3200 négyzetméter első osztályú („A” kategóriás) irodateret alakított ki. Az épületet a fényes, nagy belmagasságú belső tereken kívül a rendkívül kedvező térkihasználtság is jellemzi: 6-7 négyzetméter/fő irodai elhelyezési lehetőséget kínál anélkül, hogy az irodaterekben a dolgozóknak zsúfoltságérzetük lenne.

Olcsóbb megoldás

A loftirodák bérleti díja többnyire 25-30 százalékkal alacsonyabb, mint az egyéb új építésűeké: ugyanis az épület-szerkezetet nem kell újonnan megépíteni. A Máriássy Házban havonta 10-10,5 eurót kell letenni négyzetméterenként. 
 
Sütő András, a NAOS Consulting vezető konzulense szerint ahhoz, hogy a loft egyedi jelenségből piaci kategóriává, fejlesztőket mozgósító divathullámmá, területfejlesztési céllá váljék, számos folyamat összejátszására van szükség. Például a fejlesztői, beruházói mechanizmusok általános gyakorlata mellett a rozsdaövezetek (volt ipari területek) újjáépülésére is: ez zajlik manapság.

A megvalósult, vagy tervezett irodaprojektek jelenlegi nagy száma, sokrétűsége, a kis- és nagycégek körében növekvő népszerűsége ugyanis szerinte egyértelműen bizonyítja: a loftiroda nem csupán az ipari épületek irodacélú hasznosítását, hanem a történelmi múltú iparvárosok megújulását, a bennük zajló élet kereteinek korszerű kiterjesztését is jelenti.


Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Gazdaság

Budapesti loftok: hagyományosan és magyarosan

A lepusztult gyárépületek átalakítása mára világszerte divattá vált. Az új trend a budapesti piacon is jelenlévő nagyobb ingatlanfejlesztők figyelmét is felkeltette. Míg tőlünk nyugatabbra már külön ingatlanügynökségek foglalkoznak loftok értékesítésével, Budapest még csak most ismerkedik az új termékkel, noha ipari épület a Duna mindkét oldalán bőségesen akad.

MTI Gazdaság

Itthon is hódít a loft és a penthouse

Már a magyar hirdetési újságokban, lakberendezési magazinokban és építői ajánlatokban is megjelent két - Magyarországon eddig kevéssé ismert - lakásforma, a loft és a penthouse. Ezek a lakások eleve nem olcsók, mint ahogyan a berendezésük, üzemeltetésük sem az.

MTI Gazdaság

Borjúvásárcsarnokból épül az első loft irodaház Pesten

A beruházás során újjáépül a Lágymányosi-híd pesti oldalán álló volt Borjúvásárcsarnok. Az épületben 3170 négyzetméter nettó alapterületű irodateret alakítanak ki, az újjáépített csarnok lesz Budapest első "loft" irodaépülete.