szerző:
hvg.hu

Az elmúlt években mindenki a minimál stílust tartotta uralkodónak a hazai lakberendezésben, miközben még mindig dívott az elpusztíthatatlan mediterrán. Lassan azonban mindkettőnek vége, eljött a visszanyúlás, a retro sajátos ideje. Mit kínálnak idén a lakberendezők?

A hétvégén a hazai vásárlók is képet kaphattak arról, milyen lesz az idei (és a pénztárcát kímélendő, remélhetőleg a következő néhány) év lakberendezési divatja. A budapesti Műcsarnokban tartott Lakástrend kiállítás azt igyekezett megmutatni, hogy adott évben, mi az, amire érdemes odafigyelni, hogy a világ vezető designerei mit szánnak a szakmának, és a „fogyasztónak”. Bútorban a retro letisztultabb, könnyebben illeszkedő megjelenési formáit tapasztalhatjuk. Az egyszerű és az extravagáns, a sima vonalvezetés és a túldíszítettség sok esetben együttesen jelenik meg.

Rövid időre tervezve

A fürdőszobák szoba jellege megmaradt, káprázatos kőfelületek, festett falak, csempeborítás alig, speciális vízálló és vízzáró felületek, nemesen egyszerű szaniterek és szinte futurista csaptelepek króm, szatén, arany csillogásban. A lakás belsőterei a legkevésbé sem „kiállításként” működnek, nem a vendég ízlését igyekeznek célozni. A kényelem, használhatóság, rekreáció a vezérelv, valamint a változatosság és változtathatóság. Nem évtizedekre terveznek belső tereket, csak amíg egy újabb életérzés, hangulat nem készíti elő a berendezés átalakítását.

Itt a rokokó!

Első hangzásra talán a legkülönösebb ötlet idén a rokokó vagy neobarokk megjelenése a belső terekben. Pedig nem is olyan meglepő: a kilencvenes évek óta a lakberendezés vezérvonala a minimál volt, amely letisztult formákat, egyszerű vonalakat hozott. Hazánkban ez a stílus azért csak lassan szivárgott be a közismert bútoráruházak kínálatába, és még most is vegyül a végképp divatjamúlt, ám nálunk igen népszerű mediterrán kínálattal. A dizájnerek tehát a minimálra reagálva alkották meg az ellenhatást, amely a XVIII. századi stílusok és azok múlt század eleji újraélesztésével a díszítettség, a nehéz és minőségi anyagok, felújított ódon bútorok felbukkanását jelenti. Ismét divat lesz a csillár: a Lakástrend kiállításon például eddig ékszerek készítésére használt kristályból alkottak gyönyörű világítótesteket.

A hatalmas virágminták (amelyek a híres milánói dizájnkiállításon lepték meg idén a közönséget), a drapériák azonban ironikusan értelmezendők, így vegyülnek a műanyag székekkel, giccses tárgyakkal, meglepő ötletekkel. Az olaszországi kiállításon például kézifegyver alakú asztali lámpákat lehetett látni, vagy pedig olyan barokkos leplet, amelyet bármelyik „lejárt” bútorra ráborítva máris trendik lehetünk. Az amatőr lakberendezőknek, saját otthonuk átalakítóinak látszatra könnyű dolguk van, hiszen bármit összedobhatnak, ám mégis ügyelni kell, hogy szellemes ötletek szülessenek, különben bazár lesz a vége.

Art deco

Visszatekintő a másik divatirányzat, az art deco megjelenése. Ezt a stílust a két világháború között művelték, ám hatása az ötvenes évekig is eltartott. Érdekes, hogy az art deco születése idején is egyfajta retro volt, hiszen a közel-keleti és görög-római művészet elemei, a maja motívumok, az autók és gépek vonalai, virágminták és napkitörések egyszerre vagy egymást váltva jelentek meg az építészetben, képzőművészetben és persze a lakberendezésben. Ez a sajátos, bár nehezen megfogható stílus szintén díszítettséget hoz a szobákba, igaz, jóval kevésb vad kontrasztokkal.

Futó ötletek

Számos gyorsan elavuló ötletet is láthatunk idén, és nem egy olyat, amely már módosított formában került Magyarországra. Ilyen például a tál alakú, szekrényre vagy munkalapra feltett üveg mosdókagyló ötlete. Nyugat-Európában két évig tartott a divatja, ám kiderült, hogy hamar koszolódik, minden meglátszik rajta, és nehéz benne kezet mosni. Nálunk még újdonságnak számít az ilyesmi, ám az olasz tervezők már igyekeznek némiképp süllyeszteni az üvegfelületeket.

Úgy tűnik, a sok hirdetés ellenére mind kevésbé jó ötlet a plazmatévét falra szerelni: ez a trend is múlóban van. Pedig akad olyan gyártó, amely kereteket is készít készülékeihez. A probléma, hogy jelentős fali villanyszereléssel jár az ilyesmi, ráadásul gyakran nézésre alkalmatlan helyre teszik a tévét (túl magasra például). A fix televízióval át sem lehet rendezni a szobát. Ezért a nagy képernyő szép lassan visszakerül oda, ahonnan jött: a polcra vagy a tévéállványra. Nem véletlen, hogy utóbbiból mind szélesebb a választék a hipermodern fémkonstrukciótól a rusztikus komódig.

Ellentétes divatok

Mindeközben érdekes ellentét bontakozik ki az európai és amerikai trendek között. Amíg Európában a már bemutatott extravagáns trendek dívnak, addig a tengerentúl mindenki arról beszél, hogy „vissza kell térni a földre”, pasztellszínekkel, szimpla bútorokkal, amelyek családi békét és harmóniát sugároznak. Természetes, dús és puha anyagok, sok fa jellemzi az új otthonokat. Ez a különbség olyan apróságokban is megmutatkozik, mint a nálunk egyre kisebbedő csempe- és padlólapméretek, míg az Egyesült Államokban már az óriási, 90x30 centiméteres lapokra esküsznek. A családosan költözők körében várhatóan az amerikai stílus is népszerűvé válik.

hvg.hu Gazdaság

Személyre szabott lakberendezés

Milyen a jó lakás? Kinek-kinek ízlése szerint másmilyen. A stílus-típusok azonban talán segítenek a választásban. Most lakberendezési stílusokból adunk gyorstalpalót: kihez és milyen pénztárcához melyik illik.