szerző:
hvg.hu

Hitellé változtatható lakáslízing-konstrukcióval bővült a finanszírozási piac. Új és használt, budapesti és vidéki ingatlanokra egyaránt köthető lízing-, illetve hitelszerződés.

Eddigi tapasztalataink szerint igen nagyfokú érdeklődés mutatkozik a magánszemélyeknek nyújtott lízingkonstrukciók iránt, ami arra utal, hogy az új típusú finanszírozás megjelenése új keresletet generál a piacon - mondta Tölgyes László, a BG Hitel és Lízing vezérigazgatója.

Az ingatlanlízing lényege, hogy az ingatlan az utolsó törlesztő részlet kifizetéséig az ingatlancég tulajdonában marad, a lízingbe vevőhöz csak a teljes tartozás kifizetése után kerül. 

A konstrukció megjelenésével magánszemélyek számára önerő nélkül is lehetővé válik a lakásvásárlás. A BG Hitel és Lízinghez beérkezett igények 12-20 millió forint értékű lakásokra szólnak, de több egyedi, nagyobb értékű kérelem is érkezett a cégekhez. Az igénylők túlnyomó többsége budapesti lakos.

„Az ügyfelek közel harmada úgy keres finanszírozási megoldást, hogy még nem döntött a hitel és a lízing között. Ilyen esetekben kifejezetten pozitív a fogadtatása annak, hogy egy helyen össze lehet hasonlítani a hitel és a lízing megoldásokat, illetve személyre szabottan ajánlható finanszírozási megoldás, hiszen a két konstrukció eltérő célcsoport számára jelent előnyöket" - magyarázta Tölgyes László.

A lízingcég a közelmúltban egy olyan svájci frank alapú, kombinált lízingterméket vezetett be, amely lehetővé teszi, hogy a hiteleknél elvárt önerő visszafizetését követően a lízingkonstrukció hitellé váltható. Az utóbbi előnye, hogy az 1-1,5 százalékkal olcsóbb, mint a lízing és a lakás a lízingelő tulajdonába kerül. 

A cég új és használt, budapesti és vidéki ingatlanokra egyaránt köt lízing-, illetve hitelszerződést. Budapesten nulla, vidéken 15 százalék önerővel, használt lakásokra Budapesten és vidéken egyaránt 20 százalék önerőre van szükség. A nagyobb önerő az új vidéki ingatlan esetében azért indokolt, mert ott relatíve magasabb a finanszírozó kockázata, lévén a budapestinél kisebb az ingatlanforgalom.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Önerő nélküli lakáslízing, egyelőre borsos áron

Önerő nélküli lakáslízing konstrukciót kínál elsőként az új lakások megszerzéséhez november 14-től az OTP Bank Rt. leányvállalatán, az OTP-SCD Lízing Rt.-n keresztül. A használt lakások lízingfinanszírozásához azonban már 30 százalékos önerő szükséges.

hvg.hu Gazdaság

Lakáslízingteszt

Immár igazi verseny folyik a lakáslízingpiacon, hiszen négy nagyobb cég kínálja alacsony önerejű konstrukcióit a vevőjelölteknek. Mi a különbség közöttük, milyen arányban finanszírozzák a vételt, és mennyi terhet kell fizetnünk, ha hitel helyett lízingelünk? A hazai sajtó első piaci összehasonlítása következik.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: hitel vagy lízing?

Kinek jó az újonnan bevezetett lakáslízing, és milyen rejtett csapdákat tartogat a kis önerejű konstrukció? Vannak-e rejtett előnyei az eddig ismert ingatlanhiteleknek? Összevetettük a friss és a már évek óta futó finanszírozási formákat.