szerző:
MTI

A Panelprogram keretében 2,4 milliárd forintból az elkövetkező három évben 33 panelház újul meg Újbudán. A több mint négyezer lakást érintő, állami támogatással megvalósuló felújítás keretében az idén tíz, jövőre 12, míg 2008-ban további 11 panelházat újítanak fel.

A 2,4 milliárd forintot egyenlő arányban az állam, az önkormányzat, illetve a lakóközösségek állják - áll Újbuda önkormányzatának közleményében.

A pályázat értelmében ugyanis a lakóközösségek saját forrásához az illetékes önkormányzat és az állam is ugyanannyi támogatást ad, azaz a házaknak a teljes összeg harmadát kell saját forrásból, vagy a Panel Plusz program keretében államilag garantált hitelből fedezni. Az önkormányzat által erre a célra elkülönített 810 millió forint még emelkedhet. 

Mivel az önkormányzati és állami támogatás aránya meghaladja a beruházás 50 százalékát, így az épületeknek közbeszerzést kell kiírni, így az értékhatárra vonatkozó rendelkezés miatt kellett három évre ütemezni a felújítást.

A 2005-ös pályázatra jelentkező 33 ház a külső hő- és vízszigetelésre, a homlokzat felújítására, néhány közösség pedig az ablakok cseréjére is pályázott - mondta Domonkos Csaba, az önkormányzat szóvivője, hozzátéve, a 2006-os pályázatot hamarosan meghirdetik, így Újbuda valamennyi panelépülete jelentkezhet a támogatási programra.

Ismertetése szerint az önkormányzat jövőre is biztosítja a felújítási összeg egyharmadát az épületek számára, és lakásonként pár ezer forint értékben ismét támogatást nyújt a pályázati részvétel költségeinek csökkentésére is.

hvg.hu Gazdaság

Panelpanoráma: hol, mit, mennyiért?

Van, aki hallani sem akar a panellakásról, sokak szívesen elköltöznének, mások viszont megpróbálják a legjobbat kihozni belőle. Ha mégis a panel mellett döntünk, nem árt igen alaposan szétnézni a piacon, az árak lakóteleptől függően igen változatosan alakulnak.

MTI Gazdaság

Elbírálták az összes panel-pályázatot

Folytatódhat a panelfelújítási program, elbírálták az összes 2005-ben benyújtott pályázatot - közölte Kolber István, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

Gazdaság

Panelsztori I.: telepmunka

A Kádár-kor átkos örökségeként számon tartott lakótelepek döcögős rehabilitációja kapcsán a szakma immár e házak építészeti értékeit is dicséri. A hazai építészek egyébként sokáig hiába küzdöttek a panelért, később viszont már alig bírtak szabadulni tőle.