szerző:
hvg.hu

Május végétől kapható a HVG Cégjog 2006 című különszáma, mely szakminisztériumi, illetve jogász szakértők közreműködésével szerkesztett kommentárokkal igyekszik eligazítani mindenkit, aki céget alapít, cégadatain változtat, céget átalakít vagy megszüntet.

Könnyen lehet keresni…

A HVG-Infotár CD-sorozat legújabb, Cégjog 2006 lemezén a HVG 2006 májusában megjelent különszámának tartalmát dolgoztuk fel. A CD használata rendkívül egyszerű. Ha a keresett szót, illetve szókapcsolatot beírjuk a keresőablakok egyikébe, a program néhány pillanat alatt kigyűjti azokat a helyeket, ahol a szó vagy a kifejezés előfordul. Kereshetünk az adatbázis teljes szövegében is, azaz a törvényekben, a rendeletekben, a mellékleteikben és a magyarázatokban. Az egyszerű olvasást és navigálást beépített, elektronikus tartalomjegyzék segíti. Az eligazodást a törvények, a rendeletek és a magyarázatok szövegében előre kijelölt hivatkozások, csatolások jelzik.

A több mint 200 oldalas kiadvány teljes terjedelmében, mellékleteivel és végrehajtási rendeletekkel közli a cégek életében legfontosabb három – a gazdasági társaságokról, a cégeljárásról, valamint a csődeljárásról szóló – törvényt.

Mint ismeretes, 2006. július 1.-jétől számos lényegi ponton módosulnak a cégek működéséről szóló jogszabályok. Az új szabályozás nem csak a jövőben alakuló társaságokat érinti, hanem a meglévők számára is új feladatokat jelent.

Azzal együtt, hogy ezeknek köszönhetően a gazdasági élet szereplőinek döntési lehetőségei bővülnek, jelentős adminisztratív teherrel is szembekerülnek: szükséges lesz a társaságok működési szabályzatainak újraírása.

A Cégjog 2006 című HVG-kiadvány az új törvényeket, továbbá a végrehajtási rendeleteket teljes szövegében bemutatja, azokat közigazgatási szakemberek segítségével kommentálja, a konkrét teendőket közérthetően ismerteti.


A kiadvány megrendeléséhez kattintson ide!


Néhány a legfontosabb változások közül:

  • júliustól szerződésmintával is lehet céget alapítani,
  • elegendő lesz csak a főtevékenységet megjelölni a társasági szerződésben,
  • rövidülnek a cégeljárási határidők,
  • munkaviszonyban nem láthatnak el feladatokat a társasági vezető tisztségviselők,
  • a kisebbségi jogok gyakorlásához 10 helyett elegendő lesz 5% tulajdonrész,
  • lehetővé válik nonprofit gazdasági társaság alapítása,
  • tele-taggyűléseket lehet tartani,
  • 2007 júliusától a Cégközlöny ingyenesen hozzáférhető az interneten,
  • Bővül a cégjegyzékadatok kötelező tartalma,
  • a csődbe ment cégek tartozásaiért a többségi tulajdonos vagyonával felel majd.