szerző:
hvg.hu

Trükkös rablási módszert leleplező e-mail terjed az interneten. Ugyan a felvételek évekkel ezelőtt készültek, a képek a közelmúltban jelentek meg a világhálón. A legendavadász weboldalak szerint valós metódusról van szó, ezért megosztjuk olvasóinkkal, mire figyeljenek különösképpen, ha kártyájukat elnyeli a bankautomata.Az értesülést megerősítő Snopes.com legendavadász weboldaláról származó fotók közül az elsőn egy férfi látható, aki látszólag egy egyszerű banki tranzakciót végez az automatánál.


Azonban valójában a „csapdát” készíti elő, amellyel elfogja a gyanútlan áldozat bankkártyáját.Mivel van némi esély a lebukásra, ezért általában csapatban dolgoznak, valaki a helyiség előtt várakozva figyeli, hogy szabad legyen a terep.

Az áldozat (Oldaltörés)

A potenciális áldozat megérkezése után hozzálát a tranzakcióhoz és becsúsztatja a kártyáját az automatába.A kártyát látszólag elnyeli a gép, az alany zavarba jön, és nem érti, hogy miért történt mindez, hiszen még a kódot sem ütötte be.Ekkor érkezik vissza a tolvaj, aki a gyanútlan áldozat segítségére siet. Valójában azonban a PIN-kódjára kíváncsi, hiszen a kártyát már csapdába ejtette.Ezért megpróbálja meggyőzni az áldozatot, hogy próbálja meg beütni a kódját, míg ő lenyomva tartja a Megszakít és a Bevitel billentyűket.

A lopás (Oldaltörés)Néhány próbálkozás után az áldozat feladja, és „segítőjével” együtt elhagyják a helyiséget.A csaló ezután röviddel visszatér, s kiszedi az elakadt kártyát az automatából, azonban most már a PIN-kódnak is birtokában van.Ezzel már nem okoz problémát hozzáférni a számlához, s leemelni róla a napi limitet, hiszen valószínűleg ennyi idő alatt az áldozat még nem tudta letiltatni a kártyáját.

A módszer (Oldaltörés)A csapda általában röntgenfilmből készül, ami a tolvajoknak azért kedvező, ugyanis színe miatt jóformán észrevehetetlen a bankautomata kártyaolvasójában.

A kis filmcsíkot nem helyezik teljesen az automatába, a visszahajtott végeire pedig jellemzően ragasztót tesznek, ez egyrészt megakadályozza, hogy becsússzon az automatába, másrészt megkönnyíti a kártya kihúzását. Ha a filmcsíkot megfelelően rögzítették, a gyanútlan kliensek nagy valószínűséggel nem fogják észrevenni.Az áldozat távozása után a tolvaj egyszerűen csak kihúzza a filmcsíkot, a közé szorult kártyával. Ezért ha az automata elnyeli bankkártyáját, figyelmesen nézze meg a kártyaolvasó nyilását, hogy nem próbálja-e valaki tőrbe csalni, valamint azonnal jelentse az esetet a banknak.

MTI Itthon

Trükkös lopások a 4-es főúton

Magyarországon is előfordulnak autósok sérelmére elkövetett trükkös lopások: az elmúlt hétvégén a 4-es főút Szolnok megyei szakaszán két ilyen eset is történt, s a tolvajok mindkettőben úgy lopták el az értékeket, hogy az autósok figyelmét valamilyen ürüggyel elterelték - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.