szerző:
MTI

Több mint kétezer regisztrációs adó visszatérítési kérelem érkezett be a vámhatósághoz eddig február 15-e óta - mondta el Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

A kérelmek többségét azok a magánszemélyek adták be, akik maguk hozták be külföldről a gépjárművet, a regisztrációs adót a vámhatóságnak maguk fizették meg, és az adót másra nem hárították át.
 
A kérelmekből 400 a főváros négy vámhivatalához, az Észak-pesti, a Dél-pesti, a Buda térségi, és a Csepelen található Magánforgalmi Fővámhivatalhoz érkezett meg. A vidéki vámhivatalok közül a dél-alföldibe 220, az észak-magyarországiba 230, az észak-alföldibe 240, a dél-dunántúliba 380, a nyugat-dunántúliba 400, az észak-dunántúliba pedig mintegy 200 kérelem érkezett. A roham elmaradt, így fennakadás nem alakult ki a fővámhivatalokban - hangsúlyozta Sipos Jenő.
 
Sipos Jenő, a szóvivő szerint a gördülékeny ügykezelés annak is köszönhető, hogy a vámhatóság felkészült a regisztrációs adó részleges visszatérítésével kapcsolatos feladatokra, és a szükséges mértékben bővítette a létszámot és a számítástechnikai állomáshelyeket is.
 
Emlékeztetett arra, hogy a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-én lépett hatályba, ami alapján a 2004. május elseje és 2005. december 31-e között a használt gépjárművek után megfizetett regisztrációs adó kérelemre részlegesen visszatéríthető. A kérelmet a 2007. február 15-től számított 180 napon belül postai úton, vagy személyesen annál a fővámhivatalnál lehet benyújtani, amely az adót kiszabta.
 
A szóvivő kiemelte, hogy mintegy 72 ezer visszaigénylést várnak, ebből a Dél-Pest térségi Fővámhivatalnál 7 ezer, a csepeli Magánforgalmi Fővámhivatalnál 22 ezer, míg a megye központokban található vámhivataloknál több mint 40 ezer igénylés beérkezésére számítanak.
 
Sipos Jenő rámutatott: a megfizetett, és a 2007. február 5-től érvényes avultatási tábla alapján számított regisztrációs adó különbözete téríthető vissza.   A regisztrációs adó részleges visszatérítésére jogosultak azok a személyek akik a regisztrációs adót a vámhatóságnak megfizették, és az adót másra nem hárították át, valamint akikre a kereskedők az adót áthárították. Sipos Jenő kiemelte, hogy a visszatérítendő összeget 8-10 milliárd forintra becsülik.
 
A részleges adóvisszatérítést az tette szükségessé, hogy az Európai Bíróság megállapította: részlegesen a közösségi jogba ütközött a magyar regisztrációs adó 2004. május 1. és 2005. december 31. előtti szabályozása, mert a megfelelő avultatás hiányában a közösségen belülről behozott használt járműveket, az új járművekével megegyező adó sújtotta.
 
A kérelem elbírálására 90 nap áll a vámhatóság rendelkezésére, ami indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható. A vámhatóságnak az adóvisszatérítési határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül kell az összeget visszatérítenie.
 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!