szerző:
MTI

A fundamentumok oldaláról egy erősebb árfolyam nem indokolt - közölte Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára.

Jelenleg nincs olyan javaslat a kormány és a jegybank részéről, amely a forint jelenlegi árfolyamsávjának eltörlésére vonatkozik - jelentette ki Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára a keddi tájékoztatón.  

A szakállamtitkár elmondta, elméletileg egyetért a szaktárca azzal, hogy a lebegő árfolyam jobb az inflációs célkövetés rendszerében. Ugyanakkor az árfolyamsávból adódó korlát a gyakorlatban nem okoz problémát az inflációs célkövetésben, hiszen a Magyar Nemzeti Bank által kitűzött 2008. évi inflációs cél eléréséhez nincs szükség olyan erős árfolyamra, amelyet a 30 százalékos intervenciós sáv széle akadályozna meg - tette hozzá.
 
"Gyakorlati oldalról nem látunk erős érvet arra, hogy ezt az elméleti problémát a sáv változtatásával kezeljük" - érvelt a szakállamtitkár. 
 

 

MTI Itthon

Hétfőn tovább erősödik a forint

A négynapos hazai piaszünet után hétfőn a forint további erősödéssel kezdett. A felzárkózó piaci hangulat jó, csak a Fed szerdán végződő kamatértekezlete előtt van némi bizonytalanság, írta a Dow Jones hírügynökség hétfő reggel.

MTI Gazdaság

Kissé gyengébben kezdett a forint

A szlovák korona hét végi hivatalos felértékelésétől meglendült térségi valuták közül - a többiekkel ellentétben - a forint kedd reggel már kissé olcsóbbodott a hétfő esti értékéhez képest, miután hétfőn másfél éves csúcsot ért el az euróval szemben.

MTI Gazdaság

Megizmosodott a forint

Hétfőn reggel markáns forint erősödéssel indult a hét a bankközi devizapiacon, az eurót kilenc óra tájban 245,50/60 forinton jegyezték, míg az ünnep előtti utolsó kereskedési napon 251,70/90 forinton állt a kurzus.

MTI Gazdaság

A forintsáv eltörlésére spekulálnak

Lenne értelme a forintra meghatározott árfolyam-ingadozási sáv elhagyásának, áll a Goldman Sachs befektetési ház londoni részlegének márciusi elemzésében, amely szerint a cég ugyan e döntésre nem számít a közeljövőben, a kérdés puszta felmerülését is azonban forinterősítő hatásúnak tartja, ezért javította rövid távú forintárfolyam-előjelzését.