szerző:
MTI

A fundamentumok oldaláról egy erősebb árfolyam nem indokolt - közölte Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára.

Jelenleg nincs olyan javaslat a kormány és a jegybank részéről, amely a forint jelenlegi árfolyamsávjának eltörlésére vonatkozik - jelentette ki Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára a keddi tájékoztatón.  

A szakállamtitkár elmondta, elméletileg egyetért a szaktárca azzal, hogy a lebegő árfolyam jobb az inflációs célkövetés rendszerében. Ugyanakkor az árfolyamsávból adódó korlát a gyakorlatban nem okoz problémát az inflációs célkövetésben, hiszen a Magyar Nemzeti Bank által kitűzött 2008. évi inflációs cél eléréséhez nincs szükség olyan erős árfolyamra, amelyet a 30 százalékos intervenciós sáv széle akadályozna meg - tette hozzá.
 
"Gyakorlati oldalról nem látunk erős érvet arra, hogy ezt az elméleti problémát a sáv változtatásával kezeljük" - érvelt a szakállamtitkár. 
 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Hétfőn tovább erősödik a forint

A négynapos hazai piaszünet után hétfőn a forint további erősödéssel kezdett. A felzárkózó piaci hangulat jó, csak a Fed szerdán végződő kamatértekezlete előtt van némi bizonytalanság, írta a Dow Jones hírügynökség hétfő reggel.

MTI Gazdaság

Kissé gyengébben kezdett a forint

A szlovák korona hét végi hivatalos felértékelésétől meglendült térségi valuták közül - a többiekkel ellentétben - a forint kedd reggel már kissé olcsóbbodott a hétfő esti értékéhez képest, miután hétfőn másfél éves csúcsot ért el az euróval szemben.

MTI Gazdaság

Megizmosodott a forint

Hétfőn reggel markáns forint erősödéssel indult a hét a bankközi devizapiacon, az eurót kilenc óra tájban 245,50/60 forinton jegyezték, míg az ünnep előtti utolsó kereskedési napon 251,70/90 forinton állt a kurzus.

MTI Gazdaság

A forintsáv eltörlésére spekulálnak

Lenne értelme a forintra meghatározott árfolyam-ingadozási sáv elhagyásának, áll a Goldman Sachs befektetési ház londoni részlegének márciusi elemzésében, amely szerint a cég ugyan e döntésre nem számít a közeljövőben, a kérdés puszta felmerülését is azonban forinterősítő hatásúnak tartja, ezért javította rövid távú forintárfolyam-előjelzését.