szerző:
MTI

Az európai uniós támogatású környezetvédelmi pályázatokhoz csatlakozva még az év végén megjelennek azok a kereskedelmi banki finanszírozási konstrukciók, amelyeket a pályázók az önrészük előteremtéséhez tudnak majd igénybe venni.

Ambrovics Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) főigazgatója egy keddi szakmai konferencián közölte, hogy a kormány egy hónappal ezelőtti döntésének megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kereskedelmi bankokon keresztül kamattámogatást biztosít azoknak az önkormányzatoknak, amelyek EU-támogatásból valósítanának meg környezetvédelmi beruházásokat, ám az önrészt szűkös anyagi lehetőségeik miatt nem tudják biztosítani.

Az MFB kidolgozta a különböző hiteltermékeket, azokról kedden délután egyeztet a kereskedelmi bankokkal – tette hozzá Ambrovics Andrea. Az önkormányzatok a szükséges pénzt 25 éves futamidejű hitelekből tudják biztosítani úgy, hogy a központi költségvetés az első öt évben, azaz a projektek átlagos megtérülési ideje alatt a kamat 75 százalékát átvállalja.

Kifejtette: az önrész szerepe nem csak azért értékelődött fel, mert az állam a költségvetés állapota miatt már nem tudja kifizetni az önkormányzatok helyett a saját forrást. Időközben az EU pályázati rendszere is szigorodott, és a korábbinál már nagyobb arányban kell önrészt biztosítani. A főigazgató jelezte, hogy a nem jövedelmező projekteknél is legalább 15 százaléknyi saját forrás szükséges, pedig az előző uniós költségvetési ciklusban egyes projektekhez csupán 5 százaléknyi önrész is elegendő volt.

Ambrovics Andrea az önrész biztosításának másik lehetséges módjáról szólva kifejtette: az önkormányzatok elgondolkodhatnak azon, hogy a megvalósult projektek majdani üzemeltetését nem az eddig gyakorlatnak megfelelően egy saját tulajdonukban lévő társaságra bízzák, hanem közbeszerzés keretében választják ki a legolcsóbb ajánlatot adó céget. Ebben az esetben a kiválasztás feltétele lehet, hogy az önrészt a majdani üzemeltető biztosítsa – mutatott rá a főigazgató, aki szerint az üzemeltetés a környezetvédelmi projekteknél különösen fontos kérdés, hiszen a megvalósuló létesítmények működési költségeit, karbantartását közvetlenül a helyi lakosok fizetik meg. Utalt rá, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló más projekteknél az üzemeltetés általában az állam a központi költségvetésből állja. Példaként az autópályákat említette.

hvg.hu Gazdaság

Zalában 9 milliárdos környezetvédelmi projektbe kezdtek

A Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás 2007 év végéig három ütemben – Nagykanizsán és környékén, Zalaegerszegen és környékén, valamint Zalabéren és környékén – az európai uniós törvényi előírásoknak megfelelő új hulladéklerakó központokat létesít, modernizálja a már meglévő hulladékkezelő rendszereket, valamint bevezeti a lakossági szelektív hulladékgyűjtést.

euractiv/hvg.hu Gazdaság

Környezetvédelem és gazdaság

Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a környezet védelme és a gazdaság érdekei között még mindig jelentős a...

hvg.hu Autó

Környezetkímélő üzemanyaggal fuvarozzák a davosi fórum résztvevőit

Az Audi a január 23-28. között a svájci Davosban megrendezett World Economic Forum (WEF) Annual Meeting 2007 alkalmából egy premierrel szolgál. A négykarikás márka, amely a fórumon a fuvarszolgálatot nyújtja, első alkalommal tölti föl Audi A8 flottája egy részének tankját a környezetvédő SynFuel dízelüzemanyaggal.

hvg.hu Tech

Környezetvédelem: a közeljövő nagy üzlete

Napjaink híradásaiban egyre-másra tűnnek fel a klímaváltozásról és egyéb környezeti jelenségekkel kapcsolatos nyugtalanító hírek, miközben szemernyit sem csökken a bolygó fosszilis tüzelőanyag felhasználása, ráadásul helyenként a túlnépesedés káros következményei is kezdik éreztetni hatásaikat. A korábban háttérbe szorult környezetbarát technológiák előtt most megnyílt az út, s a zöld iparág szinte egyik napról a másikra vált korunk slágerszektorává. Az alábbiakban áttekintjük azokat a területeket, ahol az elkövetkezendő időkben érdemes lesz befektetni.

euractiv.hu Tech

Adómentességet javasolnak a környezetbarát technológiáknak

Nulla százalékos illetéket javasol a környezetbarát technológiák esetében Peter Mandelson kereskedelmi biztos a Doha Egyezmény keretében. A biztos úgy véli, javaslata segítené a klímaváltozás problémáinak globális megoldását.

MTI Gazdaság

Még nem tudjuk, hogy a környezetvédelem jó üzlet?

Magyarország más közép-kelet európai államokhoz hasonlóan még nem ismerte fel kellőképpen a környezetvédelem mint üzleti lehetőség fontosságát. Pedig enélkül a régió versenyhátrányba kerülhet - mondta Raymond Van Ermen, a brüsszeli központú Európai Partnerek a Környezetért nevű vállalati érdekképviselet vezetője egy hétfői nemzetközi konferencia szünetében, sajtótájékoztatón, Budapesten.

hvg.hu Tech

Környezetbarát felhőkarcolók születnek

A környezetbarát kifejezést nehéz összetársítani a metropoliszokkal. Bármilyen lehetetlennek is tűnik, a toronyház-építés mára a technológia új fázisába lépett. Minden évben egymás után magasodnak a nagyvárosok fölé az újabb gigászi épületek, de egészen a közelmúltig még senki nem hitte volna, hogy elérkezik a környezetbarát felhőkarcolók ideje.