szerző:
MTI/hvg.hu

Az utolsó szakaszához érkezett az Összefogással Tokaj Világörökségért (ÖTV) című program. Az elsősorban idegenforgalmi fejlesztéseket összefogó projekt nagyságrendje összességében több mint kétmilliárd forint.

Tokaji dűlők felülről. Többet akarnak megmutatni
© vendegvaro.hu
A program révén 12 településen végeztek valamilyen turisztikai beruházást, köztük a négy nagyobb zempléni városban, Tokajban, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon – mondta Májer János, Tokaj polgármestere, a Tokaji Világörökségi Egyesület elnöke.

Példaként említette, hogy az Európai Unió által finanszírozott Regionális Operatív Program (ROP) keretében épül fel jövő tavaszra a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma, és a már elkészült szerencsi világörökségi kapu, a tokaji borok háza, vagy a tarcali borfalu is ennek a forrásnak a segítségével készült el.

Hozzátette: a kétmilliárd forintot meghaladó program első volt az országban, amelyet a ROP támogatott. A siker széles körű, példás összefogás eredménye. A polgármester véleménye szerint olyan beruházások valósultak és valósulnak meg, amelyek idegenforgalmi vonzerőt jelentenek, szebbé tették a térséget és munkahelyeket is teremtettek.

A tokaji borvidékhez tartozó települések olyan térségi összefogáson alapuló turizmusfejlesztési együttműködést dolgoztak ki, amelynek keretében összesen 16 projekt fejlesztése körvonalazódott. A fejlesztési elképzelések egy része kifejezetten a bor témájára, ugyanakkor jelentős részük a szabadidő eltöltésére épült.

Az Észak-Magyarországi Régióban elnyerhető 1,5 milliárd forintos maximális pályázati támogatás következtében a 16 projektelemet két külön pályázatban nyújtották be – Összefogással Tokaj Világörökségéért I és II. –, mivel összesen csaknem 2,2 milliárd forintra rúgtak. Az ÖTV I. pályázat öt önkormányzat hat fejlesztési projektjét, míg az ÖTV II. pályázat kilenc önkormányzat tíz fejlesztési projektjét tartalmazza.

MTI Kult

Bajnai Gordon új színház alapkövét rakta le Tokajban

Paulay Edéről, a XIX. században, Tokajban született neves színházi rendezőről, a Nemzeti Színház egykori direktoráról nevezik el a Tokajban megépítendő új színházat, amelynek alapkövét pénteken helyezte el Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos és Szabó György, az észak-magyarországi régió fejlesztési tanácsának elnöke.

MTI Itthon

Polgári engedetlenséget fontolgatnak a tokajiak

Akár a tokaji Tisza-híd ideiglenes lezárása sem elképzelhetetlen, amennyiben nem valósul meg a világörökséghez tartozó Tokaj-hegyaljai borvidék központjának számító Tokaj közúti tehermentesítése - tudta meg az MTI Májer Jánostól, a település polgármesterétől hétfőn.

Hét nap

Tokaji ellenállás

Polgári engedetlenségként lezárjuk a hidat, amivel megbénítjuk Északkelet-Magyarország forgalmát, így az újonnan...

MTI/hvg.hu Gazdaság

Végleges védettséget nyert a magyar „Tokaji” márka

Az olasz borászok végleg le kell, hogy mondjanak a „Tocai” márkanév használatáról, a magyar borászok viszont 2007 áprilisától teljes védelmet élvezhetnek „Tokaji” márkanevükre – így döntött az Európai Legfelsőbb Bíróság. A mostani döntés ellen már nem lehet fellebbezni.

MTI Gazdaság

Az egekbe szökött az aszúszemek ára Tokaj-hegyalján

Soha nem látott magasságba szökött az aszúszemek ára a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, akad olyan felvásárló, aki a tavalyi kétszeresét, 3 ezer forintot, vagy még többet is megad egy kilogrammjáért - értesült termelőktől az MTI.