szerző:
MTI

Egyöntetűvé vált a londoni elemzői közösségben a keddi inflációs adatok után az a konszenzus, hogy a magyarországi pénzügypolitikai enyhítési ciklus legkorábban 2008 első negyedének közepén, de inkább a második negyedévben indulhat újra, egyes szakértői vélemények szerint azonban a jövő év második felében agresszív ütemet is ölthet a kamatcsökkentés a belépő negatív inflációs bázishatások és a gyenge növekedés miatt.

A KSH keddi bejelentése szerint a fogyasztói árak novemberben 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Ez jórészt összhangban volt az előzetes londoni konszenzussal: az nagy londoni befektetési házak zömmel 7,1-7,2 százalék közötti éves ütemet vártak a múlt hónapról, bár voltak elemzők, akik 7 százalék alatti inflációra számítottak.

A keddi adatismertetés után Wike Groenenberg, a Citigroup globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének európai felzárkózó piaci igazgatója az MTI-nek azt mondta: a jelenlegi inflációs ütem "túlságosan messze van" az MNB céljától, ezért a magyar jegybank jó eséllyel vonakodni fog a további kamatcsökkentéstől a következő néhány hónapban. Groenenberg közölte, hogy a Monetáris Tanács jövő heti ülésétől semmiképpen sem vár csökkentést. Hozzátette ugyanakkor: amint az infláció megtorpanásának jelei mutatkoznak, már "agresszív" kamatcsökkentésre is mód nyílik. A Citigroup londoni szakértője szerint egyelőre nehéz megjósolni a pénzügypolitikai enyhítési ciklus újraindulásának időpontját, de szerinte ez 2008 második negyedére várható. Az elemző szerint 2008 végére 3,9-4,0 százalékos szintre lassul a 12 havi infláció Magyarországon.

Michal Dybula, a BNP Paribas bankcsoport közép-európai közgazdásza a keddi inflációs adatok után az MTI-nek azt mondta: "meglehetősen furcsának" tartja a maginfláció elmúlt kéthavi gyorsulását, tekintve, hogy "a keresleti oldali nyomás teljesen hiányzik" az inflációs tényezők közül.

Dybula szerint mindazonáltal február-márciustól mind a maginflációban, mind a teljes kosárra számított inflációban "tisztességes mértékű lassulás" várható. Az elemző szerint az éves összevetésű maginfláció a második negyedévben 4 százalék alá, 3,5-3,8 százalékra, az átfogó infláció éves üteme 5 százalék körüli szintre süllyed, és ahogy a dezinfláció egyre lendületesebb lesz, mód nyílik a kamatcsökkentésre, amelyet egyébként a magyar gazdaság "ordítva követel".

A BNP Paribas elemzője szerint februárban indulhat újra a kamatcsökkentés, de akkor még csak igen fokozatos ütemben: Dybula egyelőre negyedévenkénti negyed százalékpontos enyhítéseket vár, és fenntartja 2008 végére szóló 6,50 százalékos jegybanki alapkamat-előrejelzését.

Már a jegybanki alapkamat szinten tartásról hozott múlt havi döntés után általánossá vált a londoni elemzői közösségben az a vélemény, hogy várhatóan a jövő év első negyedének közepéig-végéig nem lesz kamatcsökkentés Magyarországon, mert az elemzők szerint azok az inflációs kockázatok, amelyek miatt az MNB novemberben nem csökkentette alapkamatát, a következő néhány hónapban is fennállnak.

MTI/hvg.hu Gazdaság

KSH: az éves infláció 7,1 százalék

A fogyasztói árak novemberben 0,6 százalékkal nőttek októberhez képest, és 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A piaci elemzők novemberre 7 százalékos éves inflációt vártak.