szerző:
hvg.hu

A magyar bakkártya piac kezd az érett szakaszba érni: lassan minden magyar lakosra jut egy bankkártya. Ebből is következhet, hogy a kártyahasználatról is egyre többet tud a magyar lakosság – mondta Zdenek Houser a MasterCard europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős üzleti igazgatója a cég megbízásából elkészített bankkártya-használatot felmérő kutatás ismeretetésekor.

A postakocsitól a plasztikig
A sajtótájékoztatón bemutatták a Bankkártya-enciklopédiát is, amely a HVG Kiadó és a MasterCard közös kiadványa. A kötet nemcsak pontos dátumokat és megtörtént eseményeket sorakoztat fel, hanem történetekkel, érdekességekkel, ritkaságszámba menő bőséges képillusztrációval is szolgál. Pavel Jurik, cseh bankszakember, a XIX. századtól egészen napjainkig végigköveti a készpénzkímélő fizetési módok történelmét. A magyar fejezetet Homa Péter, a bankkartya.hu felelős szerkesztője írta, aki a könyv szaklektora is.
Jelenleg Magyarországon 8,2 millió bankkártya van. Az elmúlt öt évben jelentősen nőtt a bankkártyák ismertsége és sokat változtak a kártyahasználati szokások is; míg 2003-ban mindössze a kártyabirtokosok 31 százaléka használta plasztikját elsődlegesen vásárlásra, a MasterCard 2007-es felmérése szerint az idén már 57 százalék. Ehhez az is hozzájárult, hogy a magyar kártyahasználók egyrészt egyre tájékozottabbak:míg 2003-ban tíz emberből öten tudták helyesen beazonosítani a betéti- és a hitelkártyákat, ma már tíz válaszadóból legalább 8.

Míg 2003-ban a válaszadók nagy többségének részben vagy egészben téves ismeretei voltak a kártyás fizetés díjairól, ma már több mint 60 százalék biztosan állítja, hogy belföldön a kártyás vásárlás díjmentes, s valamint több mint 70 százalék tudja, hogy a készpénzfelvétel a bankautomatáknál többnyire pénzbe kerül. A további tájékoztatásnak még mindezek ellenére is van helye, hiszen a megkérdezettek 38 százaléka továbbra is úgy gondolja, hogy a külföldi vásárlásért díjat számítanak fel, miközben a vásárlásoknál a külföldi és hazai kártyahasználat között a legtöbb esetben nincs különbség – derült ki a kutatásból.

A vásárlások gyakorisága is nőtt: mára már 2003-hoz képest átlagosan háromszorosára nőtt a bankkártya-fizetések gyakorisága. A tranzakciók nagysága is növekedett az elmúlt években, ám a készpénzfelvételi hajlandóság nem változott – mutatott rá Zdenek Houser.

A két alapvető kártyatípus közül a betéti kártyát használja gyakrabban a lakosság, átlagosan hatszor, míg a hitelkártyákat csak 3-4 szer. A credit kártyák használatáról a felmérésből kiderült: az emberek 31 százaléka kihasználja a bankok által nyújtott kamatmentes periódust, tehát a hónap során felhasznált hitelt a fordulónapig teljesen visszafizeti; 48 százalékuk az összeg jelentősebb részét, 16 százalékuk pedig csak a kötelező törlesztő részletet fizeti vissza határidőre.

A kutatás szerint a plasztikot továbbra is inkább a magasabb összegek fizetésekor használják a kártyatulajdonosok. Pedig a kisebb összegű vásárlásait is bankkártyával rendezné minden harmadik válaszadó, ha a kártyás fizetés még gyorsabb lenne. Erre a megoldást a MasterCard a PayPass megoldásában látná. Ez egy érintés nélküli megoldás (ennél a kártyát nem kell kiadni a kezünkből, elég 4-6 centiméterrel a terminál elé helyezni), amely átlagosan 13-30 másodperccel lerövidíti a kártyás fizetés időtartamát. A PayPass a közeljövőben Magyarországon is megjelenik - közölte Zdenek Houser.

A kártyahasználatban további motivációt jelentene a kutatás szerint, ha több kedvezmény járna a kártyához. A válaszadók 44 százaléka vélekedett így Zdenek Houser szerint. Ezen a területen a társkártya-programok (co-branded) fejlődnek dinamikusan. A Magyarországon kibocsátott társmárka-kártyák száma tavaly 29 százalékkal nőtt, a közös márkajelzésű hitelkártyák száma meghaladta az 1 milliót - mutatott rá az igazgató.

Zdenek Houser úgy vélekedett, hogy a kártyás vásárlás további elterjedésének legfőbb kerékkötője az elfogadóhelyek alacsony száma. Mint mondta, hasonló fejlettségű és méretű országokban egymillió kártyabirtokosra átlagosan tízezer elfogadóhely jut. Ugyanakkor a 6,5 millió magyarországi kártyabirtokost jelenleg mindössze 27 ezer kereskedelmi elfogadóhely szolgálja ki, amely a MasterCard szerinti elvárható szintnek csak a 41 százaléka. Az elfogadóhelyek számát a MasterCard 65 ezerre szeretné növelni, melynek érdekében már kampányt is indított. Ennek eredményeként egy év alatt 36 százalékkal nőtt kártyaelfogadás Magyarországon – mondta Zdenek Houser.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Kulcstartóba épített hitelkártya

Kulcstartóba épített hitelkártyát hozott forgalomba a Visa International az Egyesült Államokban – a szokatlan fizetőeszköz kisebb vásárlások lebonyolítására szolgál.

MTI Gazdaság

7,4 millió bankkártya 2005-ben Magyarországon

Tavaly 830 ezer darabbal, az egy évvel korábbi 6,55 millió darabról 7,38 millióra nőtt a Magyarországon kibocsátott bankkártyák száma - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fizetési kártya üzletágról szóló jelentésében pénteken.