szerző:
hvg.hu

Elítéltek termelnek biogázt Pálhalmán, s ezzel megmentik saját állattenyésztési munkahelyüket. A telep nem tudott mit kezdeni a felgyülemlett trágyával, ami miatt megszűnés fenyegette a céget. A gondot egy biogáz üzem felépítése oldotta meg.

Évente százezer tonna biomasszát dolgoz fel az a december 11-én megnyitott pálhalmai biogázüzem, amely a Büntetés Végrehajtás Országos Parancsnokságához (BVOP) tartozó gazdasági társaság, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. beruházásában készült el. A 2,5 milliárd forint összköltségű erőmű teljesítménye óránként 1,7 megawatt.

A biogáz
A biogáz szerves anyagok baktériumok által anaerob körülmények között történő lebontása során képződő termék, amelyben körülbelül 45-70 százalék metán (CH4), 30-55 százalék szén-dioxid (CO2), nitrogén (N2), hidrogén (H2), kénhidrogén (H2S) és egyéb maradványgázok találhatók. A biogáz magas energiatartalma miatt kiválóan hasznosítható energiatermelésre, hiszen 1 köbméter biogázból körülbelül annyi energia nyerhető, mint 0,6 liter tüzelőolajból. A kierjedt anyag pedig könnyen hasznosítható tápanyagként kerül vissza a talajba.
A megújuló energiaforrások felhasználásának támogatására az unió mostani költségvetési időszakában, az elkövetkező 7 évben 70-80 milliárd forintnyi támogatás áll Magyarország rendelkezésére. Hazánkban a szénalapú energiahordozók felhasználását 15 százalékban válthatná ki a biomassza a közeljövőben. A biomasszán belül jelentős szerepet kaphat a biogáz, amely a települési szennyvíztisztítók, élelmiszeripari feldolgozók és mezőgazdasági állattartó telepek melléktermékeként hasznosítható. Hazánkban jelenleg 4 biogáz üzem működik, ezek közül méretében és technológiai színvonalában kiemelkedik a legújabb, a december 11-én átadott pálhalmai létesítmény.

Az ötlet 2003 őszén fogant meg – tudta meg a hvg.hu a Pálhalmai Agrospeciál Kft. ügyvezető igazgatójától, Kovács Tamástól. „A cég állattenyésztési ágazatának megmentése függött ettől a beruházástól, ugyanis e nélkül fel kellett volna számolnunk a mezőgazdasági tevékenységünket. A trágyakezelési gondokra végül a biogáz üzem építése jelentette a megoldást.”

Az előkészületek során államközi széndioxid-kereskedelmi szerződést kötött a Pálhalmai Agrospeciál Kft. az osztrák állammal, amely máig is az egyetlen olyan hazai emisszió kereskedelmi szerződés, amelyet mezőgazdasági vállalat kötött államközi megállapodás alapján. E szerződés szerint 2008 és 2012 között az osztrák államtól százmillió forint nagyságrendű bevétel várható.

A büntetés-végrehajtásnak az előkészítés valamennyi költségét lefedő önrész mellé banki forrásokat is be kellett vonnia, valamint pályázott uniós támogatásra is. A banki finanszírozás birtokában indulhatott a BVOP égisze alatt a Pálhalmai Agrospeciál Kft. a Környezetvédelmi és Infrastrukturális Operatív Program (KIOP) pályázaton, ahol a beruházáshoz szükséges összeg 47 százalékát, vissza nem térítendő támogatásként nyerte el. Ezt követően választották ki pályázati úton az erőmű megépítésére a német HESE GmbH-t.

A kivitelező másfél év alatt megépítette az európai mércével is jelentős méretű üzemet. A Pálhalmai Agrospeciál Kft. saját költségen villamos hálózatot létesített, amelyen a megtermelt villamos energiát a helyi áramszolgáltatónak átadják. A megvalósítás teljes költsége az infrastruktúrával és a logisztikával együtt elérte a 2,5 milliárd forintot.

A beruházással a Pálhalmai Agrospeciál Kft. mezőgazdasági alaptevékenysége változatlan formában megmaradt, miközben a cég eszközállománya megduplázódott. Kovács Tamás megemlítette, hogy a biogáz üzem működtetéséhez elég öt fő, s közülük is csak ketten vannak egy időben a telepen, ugyanis a létesítmény távfelügyelettel működik, s a hibabejelentések közvetlenül a HESE németországi központjába futnak be. Koövács Tamás külön hangsúlyozta, hogy az üzem felépítésével nem csak a környezet védelméért tettek, hanem megőrizte 200 munkahelyet, köztük 160-170 elítéltét.