szerző:
MTI

A jövő hétfőn ugyanannyi elemző vár 25 bázispontos kamatemelést a Monetáris Tanácstól, mint amennyi a kamat változatlan mértékére számít – ez derül ki a Reuters csütörtökön közölt februári elemzői körképéből.

Tanácstalan a pénzügyi piac a Magyar Nemzeti Bank következő, február 25-i kamatdöntését illetően, hiszen a februári körkérdésre választ adó 25 elemző közül 13-an számítottak hétfői kamatemelésre és 12-en változatlan alapkamatra. Az előrejelzések konszenzusa negyed százalékpontos kamatemelés, ami úgy jött ki, hogy egy elemző 50 bázispontos emelést valószínűsített (a többiek 25 bázispontot).

Bizonytalanok a budapesti devizakereskedők is: egy másik Reuters felmérés során nyolcan vártak kamatemelést és hatan változatlan kamatot. Az elemzők távolabbra tekintve úgy gondolják, hogy az év második felében az MNB megint kamatcsökkentésekbe kezdhet. A konszenzusok szerint a következő hónapokban az alapkamat 8-8,5 százalékon tetőzhet, majd az év végére 7,25 százalékra csökkenhet, azaz valamivel a jelenlegi szint alá.

Sok függ attól, hogy a Magyar Nemzeti Bank hétfőn megjelenő új inflációs jelentése, milyen inflációs előrejelzéseket tartalmaz majd. Az elemzők várakozásai szerint 2009-re a stáb 3,0 százalékról 3,5-4,0 százalékra emelheti előrejelzését az éves átlagos inflációra, azaz jóval a 3 százalékos középtávú jegybanki cél fölé. Ugyanakkor vélhetően a kockázatok még ehhez az új előrejelzéshez képest is felfelé mutathatnak, hiszen a jelentés módszertanából eredően nem veszi figyelembe a legutóbbi hetek olajár emelkedését, forintgyengülését, illetve a még be nem jelentett hazai energiaár emeléseket.

Maguk az elemzők már hónapok óta folyamatosan felfelé tolják inflációs előrejelzéseiket és ez alól a februári felmérés sem volt kivétel. Az éves átlagos inflációt illetően konszenzus előrejelzésük 2008-ra 35 bázisponttal 5,9 százalékra, 2009-re pedig 20 bázisponttal 3,7 százalékra emelkedett.

Erre az évre az elemzői konszenzus szerint az infláció átlagosan 5,9 százalék lesz, decemberre 4,5 százalékra süllyedhet a 12 havi mutató.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Csütörtökön a piac már a hétfői kamatdöntésre spekulál

Csütörtökön 265-267/euró sávban várják a forint mozgását a kereskedők. A Magyar Nemzeti Bank jövő hétfőn tartja következő kamatértekezletét, addig nagyobb mozgás nem valószínű, a befektetők latolgatják a várható döntést és óvakodnak az üzletkötésektől – írta londoni kereskedők véleményét idézve a Dow Jones hírügynökség.

MTI Gazdaság

Londonban most már agresszív kamatemeléseket jósolnak

Egy hónapon belül fél százalékpontos, a második negyedév végéig összesen akár 1,00 százalékpontos magyarországi jegybanki kamatemelés kockázatát valószínűsítette kedden Londonban megjelent előrejelzésében a világ egyik legnagyobb befektetési csoportja, amely szerint az MNB nem a növekedést, hanem saját pénzügypolitikájának hitelességét félti. A Cityben mindazonáltal továbbra sem egyértelmű a magyar monetáris kilátások megítélése.