szerző:
MTI

A szakértők várakozása szerint a jövő héten 25 bázispontú kamatemelésről dönt a lengyel jegybank elsősorban az infláció és a bérek növekedése miatt.

A megkérdezett 17 szakértő közül kilenc azzal számol, hogy a lengyel központi bank kamatdöntő bizottságának február 27-én záródó kétnapos ülésén az alapkamatot 25 százalékponttal 5,50 százalékra emelik. Egy korábbi felmérésben az elemzők még úgy vélték, hogy a jegybank márciusig biztosan nem növel kamatot. Azután erősödött fel a februári kamatemeléssel kapcsolatos várakozás, hogy a legújabb adatok szerint januárban az éves szintű infláció 4,3 százalékra nőtt elsősorban az élelmiszer- és az energiaárak emelkedésére.

Ez jócskán meghaladta a jegybank 2,5 százalékos inflációs célját és felülmúlta a szakértők által januárra várt 4,1 százalékot. A magánszektorban a bérnövekedés - amit a jegybank különösen figyelemmel kísér, mert az a későbbi infláció alakulásának egyik jelzője - ugyancsak jelentősen meghaladta a szakértői becsléseket és
januárban éves szinten 11,5 százalékos volt. A szakértők és a jegybank egyaránt arra számít, hogy a következő
hónapokban nő az infláció részben a hatóságilag ellenőrzött áram- és gázdíjak emelkedése miatt, továbbá a benzin és az élelmiszerárak további drágulására. 
   
A jegybank 10 kamatdöntő illetékese közül "héjának" tartott Dariusz Filar azt mondta, hogy szerinte 4 százalék feletti marad az infláció a harmadik negyedév végéig. Filar szerint az első negyedévben 5,75-6,0 százalékra kellene emelni az alapkamatot. A jegybank tavaly április óta ötször emelt kamatot, legutóbb januárban, 5,25 százalékra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

A svájci jegybank a hitelválság hatásaitól fél

Egyre nagyobb annak a kockázata, hogy a svájci gazdaság a vártnál lassabban növekszik majd - jelentette ki a hét végén a NZZ am Sonntag című svájci lapnak az ország jegybankjának elnökhelyettese, Philipp Hildebrand.