szerző:
MTI

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2007. negyedik negyedévében 4,3 százalékkal csökkent, december végén 11749 milliárd forintot tett ki – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A visszaesés főként azért következett be, mert az MNB-kötvények tárgyidőszak végi állománya a felére csökkent a szeptember végi állományhoz képest. Az állampapírok névértéken számított nagysága 409,7 milliárd forinttal csökkent, miközben az árfolyamgyengülés 121 milliárd forinttal csökkentette az állományt. A két folyamat együttes eredményeként a forgalomban lévő állampapírok piaci értéke 530,7 milliárd forinttal csökkent szeptember végéhez képest.

A tavalyi utolsó negyedévben ismét a külföldi befektetők váltak az állampapír-piac legnagyobb részesedésű szereplőivé, 28,3 százalékos részaránnyal, miközben a (hitelintézeteket is magukban foglaló) egyéb monetáris intézmények elvesztették vezető helyüket. Az utóbbiak a negyedév végén az állampapírok 28,2 százalékát birtokolták. A lakossági befektetők 7,7 százalékos részaránya nem változott, értékben viszont 40 milliárd forinttal csökkent a tulajdonukban lévő állampapír-állomány. Az államháztartás 0,2 százalékponttal, 0,8 százalékra növelte részesedését, főként a helyi önkormányzatok állampapír vásárlásainak hatására.

Az állampapír-piacon a legnagyobb nettó vevőként a külföldiek léptek fel a negyedik negyedévben, ezek 71,3 milliárd forint értékben vásároltak, míg az önkormányzatok nettó vásárlásai 14,1 milliárd forintot tettek ki. Az egyéb monetáris intézmények 393,7 milliárd forint értékben, a pénzügyi közvetítők 61,3 milliárd, a háztartások pedig 38,5 milliárd forint értékben nettó eladók voltak az állampapírok piacán.

A tőzsdei részvények kapitalizációja az árfolyamok esésének eredményeként 8,7 százalékkal csökkent az utolsó negyedévben, így a tavalyi év végén 7994,3 milliárd forintot tett ki.

A külföldiek kezében lévő részvény-állomány az eladások miatt is csökkent, így a szektor piaci részesedése az előző negyedévi mélyponthoz képest is tovább csökkent, 72 százalékra. A vállalati szektor részesedése szintén mérséklődött, 10,9 százalékos részarányukkal azonban még mindig a második legnagyobb piaci szereplők a tőzsdén. A háztartások piaci részaránya 4,3 százalékra nőtt a szeptember végi 4,0 százalékról. Az államháztartás részesedése 2,8 százalék volt december végén, szemben a szeptember végi 2,5 százalékkal.

A befektetési jegyek piacán folytatódott az összállomány emelkedése, a forgalomban lévő jegyek piaci értéke 3233,9 milliárd forintot tett ki december végén, szeptember végéhez képest mintegy 100 milliárd forinttal emelkedett.

A befektetési jegyek legnagyobb része, 68,8 százaléka továbbra is a háztartások tulajdonában van. A második legnagyobb piaci szegmens, a pénzügyi vállalatok részaránya 0,6 százalékponttal mérséklődött, 22,3 százalékos volt december végén. A szektoron belül a biztosítók, nyugdíjpénztárak jelentős vásárlásaival szemben az egyéb pénzügyi vállalatok birtokában lévő állomány kismértékben csökkent.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

FT: kelendőek a magyar állampapírok

A Fianancial Times szakírója szerint érthető az étvágy manapság a magyar állampapírok iránt, mert azok jobb nyereséget ígérhetnek a befektetőknek, mint amit a fedezeti alapok nyújtanak.

MTI Gazdaság

Magyarország 1 milliárd eurónyi állampapírt dobott piacra

A Magyar Köztársaság idei első nemzetközi kötvénykibocsátását kedden hajtották végre, az egy milliárd euró összegű, 10 éves futamidejű, évi 4,375 százalékos fix kamatot fizető papír hozama 0,438 százalékkal haladja meg az ezen a lejáraton referenciának számító német államkötvény hozamát.