szerző:
MTI

Még mintegy 677 millió eurót nem használt fel Csehország az elmúlt költségvetési időszakban az európai uniós strukturális alapokból. Ez a számára fenntartott pénzösszeg mintegy 40 százaléka. A forrásokat az idei év végéig lehet felhasználni, közölték a hét végén a cseh pénzügyminisztériumban.

Prágai látkép. Az uniós forrásfelhasználás nem megy
© travelline.hu
A legkevesebb pénzt a csehek a humánforrások alapból költötték el, a rubrikában lévő 318,8 millió eurónak csak a 40 százalékát fogyasztva el. A másik véglet a regionális alap, de még abból is csak 70 százalékot sikerült felhasználni.

„Továbbra is fennáll a veszély, hogy idén év végéig a Cseh Köztársaság nem fogja tudni lehívni a számára elkülönített pénzeket” – kommentálta a minisztérium jelentését Petr Pazout, az Optimus Consult&Invest tanácsadó cég szakértője. Csehország a 2004-2006-os időszakra összesen 1,67 milliárd euró uniós támogatásra jogosult. Az EU szabályai szerint a pénzeket az érintett tagállam legfeljebb két évvel a költségvetési időszak lejárta után veheti még igénybe. Ez a határidő az idei év végén lejár. A prágai gazdasági sajtó azt állítja, hogy a brüsszeli európai uniós pénzek felhasználásában Csehország az új tagállamok között a leggyengébbek közé tartozik.

Az új költségvetési időszakban – 2007-2013 – Csehország az uniós alapokból összesen 26,7 milliárd eurós támogatásra jogosult. Jirí Cunek, regionális fejlesztési miniszter a napokban kijelentette, hogy az általa vezetett minisztérium - amely az uniós pénzek egyik legnagyobb lehívója - rendezte a korábbi problémákat, és lényegesen javult az uniós pénzek felhasználása.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

A cseh gazdaság növekedése 5,4 százalékra lassult

Csehország hazai összterméke az első negyedévben 0,9 százalékkal volt nagyobb a tavalyi utolsó negyedévinél, és 5,4 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit, közölték a cseh statisztikai hivatalban csütörtökön előzetes becslésként, szezonális és munkanap-kiigazítással. Nemzetközi elemzők 5,3-5,5 százalék közötti növekedést vártak.

MTI Karrier

Csehország: elszaladtak a bruttó bérek

Az idei első évnegyedben átlagosan 10,4 százalékkal haladták meg a csehországi bruttó bérek az egy évvel korábbit. Csaknem tíz éve nem volt ilyen jelentős a bérnövekedés.

MTI Gazdaság

Magas osztalékot fizetnek az idén a csehországi cégek

Rekord nagyságú, mintegy 200 milliárd koronás (nagyjából 1980 milliárd forintos) osztalékot fizetnek ki az idén részvényeseiknek a csehországi cégek – írta szerdán a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap.

MTI Autó

Besegít a Skodának a cseh állam

Jóváhagyta a cseh kormány a Skoda Mladá Boleslav autógyár kérését, hogy 1,4 milliárd koronás beruházással segítse a német Volkswagen konszernhez tartozó cég termelésének kibővítését - közölték a kabinet ülése után szerdán Prágában.