szerző:
MTI/hvg.hu

Az év első öt hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 53 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A Hotel Ezüstpart Balatonszéplakon. Minden
mutató jobb mint tavaly
© magreisen.at
Az idén január-májusban az egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára – Gross ARR – 17700 forint (71 euró) volt. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas, 36400 forint volt.

A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13300-17500 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9100-10900 forintos szobaárat érvényesítettek.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel – REVPAR – átlagosan napi bruttó 9400 forintot tett ki. A legmagasabb összeget, 22900 forintot a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról, 4100 forintról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

A fővárosi szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése jellemezte. A többi szállodában – a Balaton melletti háromcsillagosok kivételével – általában csökkent vagy stagnált a vendégéjszakák száma.

Január és május között a budapesti szállodákban minden kategóriában 56 százalék fölött volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben csak 41-52 százalékos kihasználtságot mértek.

A KSH szerint májusban szinte valamennyi fontos mutató kedvezőbben alakult, mint az év előző négy hónapjában. Az év első négy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 50 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Princz-szálloda Orfűn?

Milliárdos üzletre készül Orfűn a Princz Gábor egykori Postabank-vezérrel kapcsolatba hozható Országpark Kft. - értesült a HVG.

MTI Vállalkozás

A KPMG ötszázalékos áfát javasol a szállodai szolgáltatásoknál

Nem csökkenne a turizmusból származó közel 2 600 milliárd forintos összesített adó és járulékbevétel 2008-2013 között, ha a szállodai szolgáltatások jelenlegi 20 százalékos áfája öt százalékra csökkenne - mutatta ki a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) pénteki tájékoztatóján Káli Zoltán, a KPMG menedzsere.