szerző:
MTI/hvg.hu

Az év első öt hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 53 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A Hotel Ezüstpart Balatonszéplakon. Minden
mutató jobb mint tavaly
© magreisen.at
Az idén január-májusban az egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára – Gross ARR – 17700 forint (71 euró) volt. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas, 36400 forint volt.

A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13300-17500 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9100-10900 forintos szobaárat érvényesítettek.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel – REVPAR – átlagosan napi bruttó 9400 forintot tett ki. A legmagasabb összeget, 22900 forintot a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról, 4100 forintról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

A fővárosi szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése jellemezte. A többi szállodában – a Balaton melletti háromcsillagosok kivételével – általában csökkent vagy stagnált a vendégéjszakák száma.

Január és május között a budapesti szállodákban minden kategóriában 56 százalék fölött volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben csak 41-52 százalékos kihasználtságot mértek.

A KSH szerint májusban szinte valamennyi fontos mutató kedvezőbben alakult, mint az év előző négy hónapjában. Az év első négy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 50 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

HVG Hetilap

Princz-szálloda Orfűn?

Milliárdos üzletre készül Orfűn a Princz Gábor egykori Postabank-vezérrel kapcsolatba hozható Országpark Kft. - értesült a HVG.

MTI Vállalkozás

A KPMG ötszázalékos áfát javasol a szállodai szolgáltatásoknál

Nem csökkenne a turizmusból származó közel 2 600 milliárd forintos összesített adó és járulékbevétel 2008-2013 között, ha a szállodai szolgáltatások jelenlegi 20 százalékos áfája öt százalékra csökkenne - mutatta ki a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) pénteki tájékoztatóján Káli Zoltán, a KPMG menedzsere.